Agenția Națională de Transplant: Sperăm în 2022 să se poată realiza transplant cardiac la Târgu Mureș cetățenilor bulgari, cu organe provenite din Bulgaria

Directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), dr. Radu Zamfir, a declarat vineri că speră ca pe parcursul anului 2022 să se poată realiza transplant cardiac la Târgu Mureș cetățenilor bulgari, cu organe provenite din Bulgaria.

”Avem ca perspectivă de dezvoltare și de creștere a numărului de donatori și acordul realizat împreună cu Bulgaria, prin care țările își oferă excedentul de organe care nu au receptor compatibil pe teritoriul țării unde există donatorul. Putem spune cu certitudine că sunt cel puțin 10-15 pacienți care au primit organe din Republica Bulgaria. Acest sprijin între cele două agenții este pe mai multe direcții. Sperăm ca pe parcursul acestui an să se poată realiza transplant cardiac la Târgu Mureș cetățenilor bulgari, cu organe provenite din Republica Bulgaria”, a declarat dr. Zamfir în cadrul unei conferințe de presă susținute cu prilejul Zilei Naționale a Transplantului.

Totodată, pentru creșterea numărului de donatori, se are în vedere dezvoltarea unui program de non-heart-beating donor. Nu este un proces simplu, pentru că vor fi necesare în acest sens modificări legislative și o pregătire intensă a personalului medical.

„Pentru o creștere a numărului de donatori avem în plan dezvoltarea unui program de non heart beating donor cu două unități pilot, Spitalul Floreasca și Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Pentru a fi implementat este nevoie atât de instruirea personalului medical, care va fi primul lucru realizat, cât și de anumite modificări legislative care să permită să creeze un context în care să se poată efectua aceste prelevări. Pentru că, după cum știți, există mortalitate pe lista de așteptare și scăderea mortalității este obiectivul nostru principal”, a mai precizat medicul.

Potrivit medicului, acest program are în vedere prelevarea organelor de la pacienți în stop cardiac, cu acordul familiei.

„Totul se face în primul rând cu luarea consimțământului familiei, iar intenția este de a preleva organe de la pacienți care sunt în stop cardiac, într-un stop cardiac iresuscitabil. După ce se epuizează toate resursele prin care acel pacient este resuscitat și se încearcă readucerea lui la viață, din acel moment se poate pune problema de a deveni donator din această clasă no heart beating”, a explicat directorul executiv al ANT.

Directorul ANT a mai menționat că până în luna aprilie a anului 2022 există în România 29 de donatori.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.