Webinarul „Pacientul eligibil pentru transplat?”, organizat de Agenția Națională de Transplant, a adus în atenție informații esențiale privind criteriile de eligibilitate a pacienților, precum și reglementări relevante în domeniu, cu scopul de a sprijini dezvoltarea activității de transplant de țesuturi și organe în România.
„Acest webinar este parte dintr-un demers strategic pe care Agenția Națională de Transplant îl inițiază pentru a readuce în prim plan rolul esențial al medicului în identificarea donatorului și în susținerea activității de transplant. Trecem printr-un context medical tot mai complex, dar și printr-o realitate care ne arată că, deși avem echipe excepționale, medici dedicați, centre foarte bine dotate și rezultate remarcabile, România rămâne la coada Europei în ceea ce privește transplantul de organe și țesuturi. Această situație nu este cauzată de lipsa profesionalismului, ci mai degrabă de lipsa dialogului deschis, de ezitări, de reticență interinstituțională sau instituțională și, uneori, de frică. Trebuie să informăm, să încurajăm și să susținem fiecare medic care poate juca un rol în această rețea vitală. Trebuie să spunem clar: transplantul este una dintre bijuteriile medicinei românești., un domeniu care a demonstrat, în mod constant, excelență clinică și umană. Avem rezultate de top în toate domeniile de transplant și avem medici recunoscuți inclusiv la nivel internațional. Dar, toate acestea nu pot exista fără începutul lanțului, fără gestul altruist la donării și fără medicul care are curajul să vadă mai departe de moartea iminentă a unui pacient și să deschidă șansa la viață pentru altul”, a declarat dr. Guenadiy Vatachki, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant.
Conf. univ. dr. Carmen Pantiș, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România și coordonator al Programului Național de Transplant – Județul Bihor, a atras atenția că România se află la „coada Europei” în ceea ce privește numărul de donatori.
„Trăim într-o țară care, din nefericire, este undeva la coada europei în ceea ce privește numărul de donatori, raportat la un million de locuitori. Acest webinar are o importanță deosebită, deoarece aduce în atenție noțiuni simple, corecte, concrete, transmise de cei mai buni specialiști pe toate domeniile, respective anestezie și terapie intensive, neurologie, chirurgie, coordonare de transplant. Sunt informații fundamentate științific, transmise către marea masă a colegilor medici. România trebuie să fie pregătită – în infrastructura deosebită pe care o are legată de terapiile intensive, de tot ceea ce înseamnă partea de urgență, de resuscitare – să identifice toți potențialii donatori în cele peste 30 de centre medicale acreditate, să mențină donorul în condițiii fiziologice și să declare moartea cerebrală. Bineînțeles că rolul coordonatorului de transplant este esențial, pentru că suntem în România, țară care face parte din Uniunea Europeană, dintre cele șase țări care au implementat acordul informat. Deci, noi avem nevoie de acordul informat al familiei, acordul scris pentru fiecare organ și țesut, spre deosebire de celelate 21 de țări ale UE în care acordul prezumat este legiferat”, a explicat conf. univ. dr. Carmen Pantiș.
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președinta Colegiului Medicilor din România, a subliniat necesitatea implicării active a comunității medicale în susținerea activității de transplant de organe și țesuturi în România.
„Uitându-mă pe date, pe statistici și înțelegând realitatea cu care ne confruntăm, vedem că numărul transplanturilor efectuate în România este insuficient în raport cu nevoile pacienților aflați pe listele de așteptare. Și noi, ca instituție reprezentativă a medicilor, ne dorim să contribuim la schimbarea acestei realități. În calitate de colegiu profesional, considerăm că trebuie să fim o voce activă, un partener și un susținător al activității de transplant de organe și țesuturi. Acest webinar are rolul de a contribui, printr-un program de educație medicală continuă de tip webinar, la aducerea în atenția dumneavoastră, a colegilor noștri medici, asupra informațiilor de interes pentru comunitatea medicală în legătură cu transplantul de organe și țesuturi. Aceast webinar are și rolul de a conștientiza importanța donării de organe și țesuturi în rândul medicilor, de a dezvolta o colaborare strânsă între toți specialiștii care pot fi implicați în procesul de transplant”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, în deschiderea webinarului.
Președinta CMR a reamintit că, la nivelul fiecărui spital acreditat pentru transplant, există un medic primar ATI responsabil cu identificarea pacienților aflați în moarte cerebrală și un medic coordonator de transplant.
„Însă, pentru a face cu adevărat o diferență, nu este suficient să avem doar aceste persoane în roluri specifice. În acest lanț, trebuie implicate toate specialitățile din grupurile țintă, pentru a explica și a discuta deschis despre importanța și beneficiile transplantului. Transplantul de organe și țesuturi nu este doar un act medical. Este un act de solidaritate, de umanitate și de altruism. Fiecare donator înseamnă o nouă șansă la viață pentru un pacienți aflați în suferință, iar noi, medicii, suntem cei care putem facilita acest proces. Consider, cum am mai spus, că este de datoria noastră ca for profesional, este datoria Colegiului Medicilor din România să fim activi și prin protocolul semnat cu Agentia Nationala de Transplant să venim către dvs medicii cu informări pe aspecte legislative din ceea ce înseamnă activitatea de donare”, a subliniat președinta CMR.
Peste 1.000 de medici s-au înscris la webinarul „Pacientul eligibil pentru transplant”, organizat marți de Agenția Națională de Transplant (ANT).
Manifestarea a avut ca organizator științific Colegiul Medicilor din Municipiul București și s-a desfășuat sub egida Colegiului Medicilor din România (CMR).
Webinarul „Pacientul eligibil pentru transplant”, creditat cu 3 puncte EMC, s-a desfășurat exclusiv virtual, pe platforma Sanatatea.ONLINE/Learning.
Managementul logistic & tehnic al manifestării a fost asigurat de Sănătatea Press Group.