Al doilea caz uman de gripă aviară legat de o epidemie la vaci, în Statele Unite. CDC: Riscul rămâne ”redus”

Un al doilea caz de infectare la om cu gripă aviară a fost descoperit în Statele Unite, au anunţat autorităţile sanitare americane, la mai puţin de două luni de la înregistrarea unui prim caz legat de o epidemie a acestui virus la vaci de pe teritoriul acestei ţări.

Cazul depistat recent este cel al unei persoane care lucrează la o fermă din statul Michigan (nord) unde virusul H5N1 a infectat vacile de lapte, potrivit Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), transmite AFP, citată de Agerpres.

CDC a precizat, însă, că riscul pentru populaţia americană rămâne „redus”.

Un prim caz, depistat în Texas, în sudul Statelor Unite, a fost anunţat la 1 aprilie. Acesta a fost „probabil” primul caz la nivel mondial de infectare cu gripă aviară la om prin intermediul unei vaci, potrivit CDC.

Un prim caz de gripă aviară la om a fost descoperit în această ţară în 2022, în Colorado (vest), însă la acea vreme infectarea s-a produs de la păsări de crescătorie.

Atât persoana infectată în Michigan, cât şi cea din Texas, au prezentau simptome doar la ochi, a precizat CDC. Ambii pacienţi şi-au revenit.

Experţii sunt îngrijoraţi de numărul în creştere al mamiferelor infectate cu această boală, deşi cazurile la om rămân rare.

Nu există dovezi de transmitere de la om la om în acest moment, însă oamenii de ştiinţă se tem că circulaţia ridicată a virusului ar putea facilita o mutaţie care i-ar permite agentului patogen să treacă de la o persoană la alta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat „enorma îngrijorare”, la jumătatea lunii aprilie, cu privire la răspândirea tot mai mare a gripei aviare la specii noi. Printre acestea din urmă se numără, spre exemplu, caprele.

CDC a reiterat importanţa măsurilor de precauţie pentru persoanele expuse la animale bolnave sau potenţial infectate. Aceste persoane trebuie să evite în special contactul „îndeaproape, prelungit şi neprotejat” cu aceste animale, precum şi cu excrementele acestora, sau chiar cu laptele crud, nepasteurizat.

„Având în vedere nivelurile ridicate de virus H5N1 în laptele crud provenit de la vaci infectate, precum şi gradul de răspândire a acestui virus în rândul vacilor de lapte, pot fi identificate alte cazuri similare la oameni”, a indicat CDC.

Însă, „infecţiile sporadice la oameni – fără răspândire continuă – nu vor schimba evaluarea riscului pentru publicul larg”, a precizat CDC.

La finalul lunii aprilie, Agenţia Americană pentru Medicamente (FDA) a confirmat că laptele comercializat în magazinele din Statele Unite este „sigur”, procesul de pasteurizare fiind „eficient” pentru anihilarea virusului gripei aviare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.