Alegeri pentru Consiliul Facultății la toate cele patru facultăți ale UMF ”Carol Davila” București

Astăzi au loc alegerile pentru Consiliul Facultății la toate cele patru facultăți ale Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, din București.

Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 8-16, în clădirile în care se află decanatele celor patru facultăți.

Potrivit regulamentului în vigoare, alegerile sunt valide, pentru fiecare consiliu în parte dacă sunt prezenți cel puțin două treimi din numărul total al  membrilor cu drept de vot din facultatea respectivă. În caz contrar, alegerile se reiau în data de 10 decembrie 2019 (turul II).

În cursa pentru poziția de reprezentant în Consiliul Facultății de Medicină se află 194 de candidați, pe 115 locuri, la Medicină Dentară sunt 38 de candidați pe 27 de locuri, la Farmacie 16 candidați pe 11 locuri, iar la Moașe și Asistență Medicală 17 pe 12 locuri.

 

Componența Consiliului Facultății

 

Potrivit regulamentului alegerilor publicat pe site-ul UMF ”Carol Davila”, componenţa Consiliului facultăţii are următoarele caracteristici:

  • Consiliul facultăţii este format din cadre didactice şi de cercetare şi cel puţin 25% studenţi;
  • Cadrele didactice şi de cercetare membre ale Consiliului facultăţii sunt reprezentanţi ai departamentelor, aleşi conform normei de reprezentare
  • Studenţii membri ai Consiliului facultăţii sunt reprezentanţii studenţilor facultăţii respective, aleşi de studenţi după o metodologie de alegeri proprie studenţilor.

 

Cine are dreptul să facă parte din Consiliul Facultății

 

Au dreptul de a fi aleşi membri în Consiliul facultăţii toate cadrele didactice şi de cercetare titulare din facultatea respectivă.

Alegerea tuturor membrilor Consiliului facultăţii se face prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din facultatea respectivă, respectiv al studenților facultații.

În alegerea Consiliului facultăţii trebuie să se respecte principiul  reprezentativităţii pe departamente.

Locurile vacantate prin pierderea calității de membru în Consiliul facultații, ca urmare a încetării contractului de muncă sau a încetării calității de student, sau din alte motive, se ocupă, în acelaşi semestru, în ordinea numărului de voturi obţinute la turul 2 sau, dacă nu a existat turul 2, la turul 1.

În ziua scrutinului, fiecare alegător votează toţi candidaţii din toate departamentele, pe baza votului direct, egal şi secret. Fiecare alegător acordă candidaţilor din fiecare departament un număr de voturi egal sau mai mic decât numărul de reprezentanţi în Consiliul facultăţii stabilit pentru departamentul  respectiv. Un număr de voturi pentru un departament mai mare decât numărul de reprezentanţi în Consiliul facultăţii stabilit pentru departamentul respectiv atrage anularea întregului buletin de vot (vot nul).

 

Desemnarea câștigătorilor

 

Sunt declaraţi aleşi candidaţii din fiecare departament care au obţinut cel mai mare număr de voturi, în ordine descrescătoare, cu condiția să fi întrunit cel puțin 50% plus unu din numărul voturilor valabil exprimate şi în limita numărului de reprezentanţi în Consiliul facultăţii stabilit pentru departamentul respectiv.

În condițiile unui vot paritar pentru un număr mai mare de candidati și după cel de al doilea tur de scrutin pentru același număr de locuri rămase libere, Consiliul facultății stabilește modalitatea de departajare, pe criteriului reprezentat de cel mai înalt grad didactic și vechimea în UMFCD.

Potrivit regulamentului aprobat, ”rectorul este ales prin votul universal direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din Universitate şi al reprezentanţilor studenţilor din Senatul Universitar şi din Consiliile Facultăţilor”.

De asemenea, membrii Consiliului Facultății pot fi și membri în Senatul Universității.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.