Alertă în Congo după ce numărul de cazuri de Ebola dintr-un focar s-a dublat cu repeziciune

100 de persoane au fost infectate cu virusul Ebola într-o provincie din vestul Republicii Democratice Congo, o răspândire rapidă care îi face pe oficialii din domeniul sănătății să se teamă de o epidemie necontrolată, scrie The Hill.

Focarul din provincia Equateur a izbucnit la începutul lunii iunie, când au fost descoperite mai multe cazuri în capitala provinciei Mbandaka. Numărul de cazuri s-a dublat în ultimele cinci săptămâni.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 43 de persoane au murit.

OMS a angajat aproximativ 2,3 milioane de dolari în lupta împotriva Ebola, iar Ministerul Sănătății din Congo a spus că va avea nevoie de 40 de milioane de dolari pentru a controla focarul. Dar lumea este consumată de pandemia coronavirusului, iar partenerii internaționali nu au angajat finanțarea necesară pentru a opri Ebola.

„Virusul se răspândește pe un teren larg și accidentat, care necesită intervenții costisitoare, iar cu drenarea resurselor și atenției către COVID-19, este greu să extindem operațiunile”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa.

Acesta este al doilea mare focar de Ebola în provincia Equateur din ultimii doi ani. Un focar anterior, care a început în mai 2018, a fost oprit în doar trei luni, după ce 54 de persoane au fost infectate și 33 au murit.

Cel mai recent focar a apărut tocmai în momentul în care Congo a pus capăt celei mai grave epidemii de Ebola înregistrate vreodată, în estul provincilor Kivu de Nord și Ituri. Acest focar, neconectat cu actuala izbucnire a virusului, a durat aproape doi ani și a ucis peste 2.200 de oameni.

Focarul actual produce îngrijorare în special din cauza poziției Mbandaka ca un port semnificativ pe râul Congo. Traficul fluvial face legătura între provincia Equateur și Kinshasa, cu o populație de 12 milioane de locuitori, și Brazzaville, capitala Republicii vecine Congo cu o populație de aproximativ 2 milioane de persoane.

Dacă virusul ajunge în oricare dintre orașe, ar putea duce la un focar urban care ar reprezenta o provocare mai mare chiar și decât focarul din Africa de Vest în 2014-2015 care a ucis mai mult de 11.300 de oameni.

„COVID-19 nu este singura urgență care are nevoie de sprijin robust”, a spus Moeti într-un comunicat. „După cum știm din istoria noastră recentă, ignorăm Ebola pe riscul nostru.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.