Alexandru Rafila: Înregistrăm o stabilizare a numărului de pacienți COVID-19 din ATI, dar încă nu putem relaxa măsurile

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat luni că numărul pacienților cu COVID-19 din ATI a început să se stabilizeze, dar încă nu se poate vorbi de o relaxare a măsurilor.

”Evoluția numărului de persoane care sunt în ATI are o stabilizare a acestui număr, o creștere ușoară. De aceea vă spuneam că nu putem să aplicăm niciun fel de măsuri de relaxare în acest moment de când acest indicator al gradului de ocupare al secțiilor ATI începe să scadă în mod susținut. Rămâne să discutăm cu colegii de la Institutul Național de Sănătate Publică, cu alți specialiști,  încât să putem să definim exact parametrii după care să putem să luăm decizii în consecință în ceea ce privește reluarea diferitelor tipuri de activități sau renunțarea la unele dintre restricții, în funcție de acest indicator”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Sănătății.

Totodată, ministrul a mai precizat că media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată. Acest aspect este corelat și cu scăderea pozitivității în cazul testării.

”Media numărului de cazuri din ultimele 7 zile este în scădere accentuată. Acest lucru s-a corelat și cu scăderea pozitivității în cazul testării. Am avut o medie în jur de 30%, acum suntem chiar sub 25% în ceea ce privește proporția de teste pozitive din totalul celor care au fost efectuate”, a mai declarat ministrul Rafila luni.

Un trend descendent se poate observa și în ceea ce privește decele asociate COVID-19, a mai spus ministrul Rafila.

”Evoluția numărului de decese are un trend descendent în acest moment, după ce zilele trecute au fost câteva croșete cu peste 100 de cazuri sau chiar aproape 200 de cazuri într-una dintre zile. Astăzi am avut 64 de cazuri”, a spus ministrul.

Ministrul Rafila a pus accent și pe creșterea numărului de teste din valul pandemic generat de varianta Omicron.

”Evoluția numărului de teste săptămânală, am avut spre 600 sau chiar peste 600 de mii de teste în prima săptămână din februarie. 540 de mii în ultima săptămână și după ce pozitivitatea a atins un maxim de aproape 30%, 29,1%, săptămâna care tocmai s-a încheiat am ajuns la 25,2%. Se remarcă un lucru foarte important, cred eu, dublarea numărului de teste în acest val pandemic față de valul precedent, ceea ce a permis un mai bun control al acestei infecții”, a mai adăugat ministrul Sănătății.

În ceea ce privește numărul total de cazuri de COVID-19, ministrul a precizat: ”Avem peste 2,5 milioane de cazuri înregistrate, cu 17,6% în București. Se păstrează aceeași ordine și în cazul deceselor, cu precizarea că decesele din București reprezintă doar jumătate dacă numărul de cazuri reprezintă aproape 18%. Avem 8,7% în cazul deceselor, deci mult, mult mai puține.”

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.