În perioada 24 ianuarie – 1 februarie, membrii boardului executiv al Organizație Mondiale a Sănătății (OMS) s-au reunit la Geneva pentru a discuta o serie de probleme de interes pentru sănătatea globală și regională.
În cursul zilei de 26 ianuarie, membrii conducerii executive a OMS au continuat dezbaterea problemelor strategice prioritare, printre care și implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Prof. dr. Alexandru Rafila, membru al boardului executiv al OMS, a contribuit la aceste discuții.
Suntem alături de OMS
„Uniunea Europeană și statele membre și-au asumat responsabilitatea realizării obiectivelor pentru dezvoltare durabilă propuse de Națiunile Unite, dar mai sunt necesare multe eforturiă în acest sens. Va fi nevoie de politici și acțiuni clare, care vor trebui implementate atât la nivel local, cât și național și internațional”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul discuțiilor de la a 144-a sesiune a conducerii executive a OMS.
„Suntem alături de OMS și susținem abordările sale ce vizează guvernele și societatea în ansamblu și care au ca obiectiv sănătatea cetățenilor în toate politicile adoptate. Credem că accesul universal la servicii de sănătate este crucial pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a continuat acesta. „În același timp, suntem consțienți de faptul că sectorul public nu poate susține de unul singur costurile asociate atingerii acestui deziderat. Pentru a atinge cât mai rapid obiectivele propuse, va fi nevoie de implicarea activă a sectorului privat”, a subliniat profesorul Rafila.
Bani puțini pentru nevoile celor mulți
O altă problemă îngrijorătoare menționată de profesorul Rafila în cadrul discursului său a fost repartizarea inechitabilă a fondurilor raportată la problemele de sănătate publică. „O mare parte din cetățenii planetei nu primesc îngrijirea de care au nevoie sau au boli nediagnosticate și netratate. Acest aspect comportă costuri uriașe, care afectează tocmai acele persoane și acele sisteme de sănătate care și le permit cel mai puțin.”
În acest sens, reprezentantul României, în numele statelor membre UE, a dat exemplul celor 208 milioane de femei din întreaga lume care nu au acces la instrumente de planning familial. Din aceasta problemă derivă o alta, malnutriția și deficiențele de creștere, care afectează în continuare, la nivel global, 22% din copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.
Ignoranța nu poate fi acceptată
O altă problemă de sănătate publică importantă ține de impactul negativ al poluării mediului asupra sănătății locuitorilor planetei. Alexandru Rafila a declarat ca inacceptabilă ignoranța populației față de acest subiect,în contextul în care 23% din totalul tuturor deceselor înregistrate pe plan mondial – 13 milioane de morți anual – sunt urmarea impactului negativ al poluării și al factorilor de mediu. Poluarea și schimbările climatice reprezintă probleme importante, cu impact asupra sănătății publice, asupra cărora trebuie acționat cât mai rapid. Este nevoie de informare, dar și de măsuri ferme de combatere a efectelor poluării.
Profesorul Rafila a prezentat poziția comună a Uniunii Europene și a statelor membre, a statelor candidate la aderare – Albania Serbia și Muntenegru. Au aderat, de asemenea, la această poziție, Bosnia și Herțegovina, Republica Moldova, Georgia și Ucraina.