Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a subliniat importanța donării de organe în salvarea de vieți, într-o nouă campanie a Agenției Naționale de Transplant.
Agenția Națională de Transplant (ANT) a lansat marți o campanie de informare despre importanța donării de organe, în contextul unei scăderi a numărului de transplanturi în anul precedent. Ministrul Sănătății a subliniat că donarea de organe poate da viață altor oameni și a vorbit despre importanța educației în rândul personalului medical și al populației pentru a încuraja donarea și transplantul.
„Prin acceptarea transplantului sau a donării de organe se poate da viață altor oameni”, a spus ministrul Rafila, marți, într-o conferință de presă.
El a menționat că pentru rezolvarea problemei listei de așteptare, care cuprinde aproximativ 3.000 de persoane, este necesar un număr mai mare de donatori, însă în fiecare an sunt înregistrați doar câțiva zeci. De asemenea, prof. univ. dr. Rafila a apreciat că multe spitale din România efectuează proceduri de transplant, menționând cele mai frecvente transplanturi: renal, hepatic și cardiac.
Ministrul Sănătății a anunțat și dezvoltarea transplantului pediatric la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, iar în ceea ce privește viitorul domeniului, a subliniat importanța unei colaborări strânse între autoritățile competente, profesioniștii din sănătate și mass-media.
„Transplantul rămâne o prioritate pentru noi. Ne gândim cum să îmbunătățim finanțarea, să îmbunătățim comunicarea, dar nu putem face lucrul ăsta decât împreună cu profesioniștii din domeniul sănătății, cu universitățile de medicină și farmacie și nu în ultimul rând cu mass-media”, a declarat acesta.
În ceea ce privește acordul prezumat pentru donarea de organe, ministrul a subliniat necesitatea unei dezbateri largi pe această temă, în special cu cultele religioase. „Cred că trebuie să facem și cu cultele religioase, pentru că trebuie să excludem din discuție, din spațiul public, că acordul prezumat poate să ducă la excese care să afecteze într-un fel viața sau drepturile oamenilor. Cred că trebuie întâi să avem un glosar și o definire și o înțelegere a termenilor care se referă la acest lucru”, a adăugat ministrul.