Alexandru Rafila: Trebuie să convingem oamenii că vaccinurile sunt sigure și eficiente

Problematica rezistenței la antimicrobiene și vaccinarea au fost principalele teme pe agenda de discuții a ediției din acest an a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie (CNME). Acestea reprezintă probleme importante de sănătate publică și, în același timp, sunt prioritățile asumate de România pentru președinția Consiliul Uniunii Europene din 2019.

Cele două teme vor fi discutate două conferințe, una la nivel ministerial, care se va desfășura între 28 februarie și 1 martie 2019 la București, cealaltă la nivel de experți, care va avea loc la Cluj-Napoca, între 9 și 10 mai 2019, a precizat prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM) și membru al comitetului executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

 

Două subiecte fierbinți

 

Emergența rezistenței la antibiotice constituie o problemă de sănătate publică care pune în pericol funcționarea sistemelor de sănătate. Bacteriile multirezistente sunt tot mai greu de combătut, iar extinderea infecțiilor cu aceste bacterii este preocupantă, deoarece pune în pericol viața pacienților și duce la creșterea costurilor cu sistemele de sănătate, a explicat președintele SRM.

Vaccinarea reprezintă un alt subiect fierbinte în ultimii ani în țara noastră, dar și în toată Europa. „România, împreună cu alte țări europene, s-a îndepărtat de ținta recomandată de OMS privind acoperirea vaccinală – mă refer acum la vaccinul ROR (rujeolă – oreion – rubeolă). În prezent, țara noastră se confruntă cu o epidemie de rujeolă care durează de doi ani și jumătate. În această perioadă, am avut peste 60 de victime, marea lor majoritate copii și nevaccinați. Această situație va persista dacă nu vom reuși să convingem oamenii că vaccinurile sunt sigure și eficiente”, arată Alexandru Rafila.

În acest context, CNME a reprezentat o oportunitate excelentă pentru informare și găsirea de soluții într-un cadru profesional, atât pentru temele menționate, cât și pentru alte teme de interes din domeniile microbiologiei și epidemiologiei.

 

Programul național de vaccinare pneumococică

 

În cadrul conferinței, președintele SRM a prezentat rezultatele unui studiu global care a evaluat prevalența rezistenței la antibiotice pentru două bacterii frecvent asociate infecțiilor de tract respirator dobândite în comunitate – Streptococcus pneumoniae și Haemophilus influenzae. La studiul SOAR (Survey of Antibiotic Resistance) a participat și România. Prof. dr. Alexandru Rafila a prezentat datele relevante ale acestui studiu pentru țara noastră și pentru alte trei țări vecine (Bulgaria, Serbia și Croația).

Infecțiile cu pneumococ sunt frecvent implicate în patologie respiratorie, iar rezultatele studiului SOAR au indicat o creștere îngrijorătoare a rezistenței la antibiotice a acestei bacterii. În acest context, introducerea în România a unui program național de vaccinare pneumococică va duce în timp la reducerea numărului acestor afecțiuni, la o reducere a utilizării de antibiotice și, implicit, la scăderea rezistenței la antibiotice a acestei bacterii. „Este, probabil, cel mai bun exemplu că vaccinarea poate să contribuie, ca măsura profilactică, la scăderea rezistenței antimicrobiene. Programul național de vaccinare pneumococică a fost demarat la noi în țară de un an. Vaccinarea este completă dacă se administrează toate cele trei doze la copii. Cu prima doză suntem în prezent la o acoperire de aproximativ 60%, pentru celelalte doze procentajul este ceva mai scăzut. Dar cred că este un vaccin care este bine primit, mai trebuie insistat în privința educării părinților privind beneficiile vaccinării”, a explicat Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.