Algoritmii de învățare automată devin tot mai buni la medicină

Algoritmii de învățare automată (eng. machine learning) sunt la fel de buni ca medicii în a identifica anumite boli hematologice pe baza analizelor de sânge, spune o cercetare publicată anul acesta în revista Scientific ReportsStudiul este doar unul dintre multiplele exemple apărute în ultima perioadă care demonstrează că algoritmii de învățare automată devin tot mai buni în medicină. Aceștia descoperă tipare, fac predicții și, cu probabilitate ridicată, trag concluzii valide pe baza seturilor mari de date medicale pe care le analizează. Cu toate acestea, domeniul este încă insuficient reglementat și există îngrijorări referitoare la monitorizare și felul în care sunt colectate datele medicale.

Acesta a fost subiectul seminarului găzduit vineri de Eurosurveillance, jurnalul european de monitorizare a bolilor infecțioase, la ESCAIDE 2018 – conferința științifică europeană privind epidemiologia bolilor infecțioase. Evenimentul a fost ținut de profesorul Magnus Boman, epidemiolog la RISE SICS, Institutul de cercetare pentru tehnologia comunicațiilor din Suedia.

Boman a scris pe tema inteligenței artificiale în domeniul sănătății publice, iar acum lucrează împreună cu cercetătorii de la Institutul Karolinska pentru a construi algoritmi de învățare automată care să ajute medicii psihiatri. „Inteligența artificială nu înseamnă însă și că sistemul va acționa pentru noi. Ca epidemiologi, tot noi trebuie să interpretăm datele”, spune acesta, care atrage atenția și asupra faptului că, înainte de a folosi AI în medicină pe scară largă, este nevoie de „discuții susținute, interdisciplinare, timp de ani de zile”.

De altfel, Comisia Europeană a stabilit în 2018 că inteligența artificială este un domeniu de importanță strategică și reprezintă un factor cheie pentru dezvoltarea economică a uniunii. În primăvara acestui an, organismul european a înființat un grup de lucru pe această temă cu experți din mai multe discipline care să pună bazele cooperării între țările UE, dar și să stabilească norme etice pentru domeniu.

„Tehnologia nu e bună sau rea în sine, felul în care o folosim contează. Trebuie să fim deschiși față de aplicațiile care ne ajută să facem o treabă mai bună, dar trebuie să ne gândim și la etică”, a spus și Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

ESCAIDE, conferința științifică europeană privind epidemiologia bolilor infecțioase, s-a desfășurat recent în Malta. Evenimentul a fost organizat de ECDC, agenția Uniunii Europene care analizează datele privind afecțiunile transmisibile din UE și ajută guvernele să se pregătească pentru gestionarea eventualelor epidemii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.