Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare vrea să vaccineze încă 300 de milioane de copii în perioada 2021-2025

Factorii care influențează decizia de vaccinare

Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizare (GAVI) a prezentat un plan ambițios de a extinde numărul de doze de vaccinuri pentru a căror achiziție le oferă asistență țărilor în curs de dezvoltare. Astfel, își propune să asigure vaccinarea a încă 300 de milioane de copii, în perioada 2021 – 2025.

Pentru aceasta, organizația cu sediul la Geneva le-a transmis donatorilor său că are nevoie de 7,4 miliarde de dolari pentru această perioadă.

Directorul general al GAVI, dr. Seth Berkley, a explicat că donatorii și țările donatoare au nevoie de informări în avans pentru a putea include contribuțiile în procesele de bugetare. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai multe alte programe globale de sănătate – Global Polio Eradication Initiative și Global Fund to Fight HIV, Tuberculosis and Malaria among them – au lansat, la rândul lor, campanii de strângere de fonduri.

Donatorii își vor anunța angajamentele pentru GAVI la conferința de vara viitoare, din Marea Britanie.

”Acum va trebui să ne întâlnim individual, cu țările, pentru a discuta disponibilitatea lor de a oferi finanțare”, a explicat Berkley. ”Dar vor să vadă, în primul rând, planul de ansamblu. Pe ce vor fi cheltuiți banii? Ce fel de impact vor avea? Cât suntem de eficienți din punct de vedere al costurilor?”, a adăugat el.

 

Cine este GAVI?

 

Creat în 2000, GAVI este un parteneriat public-privat care își propune să se asigure că până și cele mai sărace țări din lume au capacitatea de cumpăra vaccinuri. Aceste țări trebuie să contribuie cu o parte din costurile vaccinurilor, iar, de-a lungul timpului, această contribuție crește, până când ajung într-un punct în care trebuie să își asume integral costurile. În prezent, 55 de țări sunt eligibile pentru asistența GAVI.

În actuala perioadă de cinci ani, țările ajutate au contribuit cu 1,6 miliarde de dolari din costurile vaccinurilor folosite. În perioada 2021-2025, această sumă va ajunge la 3,6 miliarde, adică 41% din costul total al vaccinurilor.

În urmă cu 19 ani, când GAVI a fost fondată, ajuta țările să cumpere șase tipuri de vaccinuri. Până în 2025, își propune să ajute țările să cumpere 18 tipuri de vaccinuri.

Potrivit estimărilor, de la crearea sa, GAVI a contribuit la imunizarea a peste 760 de milioane de oameni și la salvarea a aproximativ 13 milioane de vieți. Până în 2025, aceste numere ar urma să crească la 1,1 miliarde de copii vaccinați și 22 de milioane de vieți salvate, spun fondatorii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.