Alianța Pacienților Cronici critică faptul că zeci de medicamente necesare nu sunt compensate încă

acces-medicamente

Pacienții români cu boli grave nu au în continuare acces compensat la o serie de 21 de medicamente, deși perioada de transparență decizională a proiectului de modificare a Hotărârii de Guvern 720/2008, care cuprindea includerea acestor medicamente pe lista celor de care beneficiază asigurații, s-a încheiat încă de la finalul lunii trecute, atrage atenția Alianța Pacienților Cronici din România (APCR). Și solicită măsuri rapide în acest sens.

„Perioada de transparență decizională s-a incheiat la data de 29 august 2019 și modificarea Hotărârii de Guvern 720/2008, pentru includerea celor 21 de medicamente noi pentru tratamentul bolilor inflamatorii intestinale, afecțiunilor oncologice (mielom multiplu, limfom Hodgkin), poliartrită reumatoidă, psoriasis, HIV/SIDA, diabet, boli rare și sepsis sever, nu a fost încă adoptată și publicată în Monitorul Oficial. (…) Atragem atenția încă o dată asupra faptul că această actualizare a Hotărârii de Guvern nr. 720 este crucială pentru pacienții din România, reprezentând o nouă speranță la viață, oferind o șansă celor care nu mai au alternative disponibile.”, transmite APCR.

Asociația cere Ministerului Sănătății, dar și tuturor celorlalte ministere implicate în procesul de avizare și adoptare, să aprobe cât mai repede proiectul de modificare.

„Având în vedere importanța vitală a adoptării acestui act normativ, solicităm pe această cale tuturor celor implicați alături de Ministerul Sănătății în procesul de avizare și adoptare, mai precis Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Guvernului României, aprobarea cât mai rapidă a acestui proiect de modificare a Hotărârii de Guvern 720/2008. Totodată, pentru completarea acestui pas făcut de către Ministerul Sănătății privind accessul pacienților la tratamente salvatoare, solicităm și elaborarea și publicarea în Monitorul Oficial a protocoalelor terapeutice pentru ca cele 21 de medicamente să poată fi prescrise imediat!”, solicită Alianța Pacienților Cronici.

Tot APCR precizează că așteaptă actualizarea Hotărârii de Guvern nr. 720 de mai mult de un an, timp în care mulți dintre pacienți au fost nevoiți să își câștige drepturile la aceste tratamente în instanță sau să le cumpere.

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul pentru actualizarea „Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate” pe 19 iulie, anul acesta.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.