Alianța Pacienților Cronici din România a reluat acțiunile juridice pentru accesul la tratament gratuit

Alianța Pacienților Cronici din România a reluat, începând cu luna decembrie a anului trecut, acțiunile judiciare în ceea ce privește accesul gratuit la tratament pentru pacienți cu cancer și boli cronice.

După reluarea acțiunilor judecătorești, 14 pacienți bolnavi de cancer și alte boli cronice grave au câștigat în instanță dreptul la tratament.

Totul vine în contextul în care, spun reprezentanții Alianței, în continuare nu sunt respectate termenele legale privind actualizarea listei medicamentelor compensate. Aceasta deși există o decizie a Curții de Apel București în acest sens, potrivit unui  comunicat de presă al Alianței.

 

Cinci pacienți cu tumori cerebrale au câștigat în instanță dreptul la tratament în regim “off label” compensat

 

Cinci pacienți cu tumori cerebrale au câștigat în instanță dreptul la tratament în regim “off label” compensat, adică în afara prospectului, după ce au dat statul în judecată.

Printr-o hotărâre judecătorească, Curtea de Apel București a obligat Guvernul României, CNAS și Agenția Națională a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale  să le asigure celor cinci pacienți tratamentul compensat cu respectivul medicament „off label”.

Procesul vine în  condițiile în care, în anumite situații în care pacienții nu pot urma terapie reglementată (fie din cauză că au contraindicație, fie pentru că nu există alternative terapeutice),  medicii le pot prescrie  medicamente cu alte indicații terapeutice ( prescrierea “off label”).  Nu există, însă, o legislație clară în acest sens.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.