Foarte mulți pacienți oncologici recurg la tratamente complementare și alternative, de multe ori în detrimentul tratamentului convențional, alteori în paralel cu acesta. Problema principală este că aderența la tratamentul standard scade vertiginos în cazul acestor pacienți, iar această decizie se reflectă în șansele de supraviețuire și în calitatea vieții acestora.
„Din experiența mea de navigator de pacienți, foarte multe persoane cu cancer din România se îndreaptă către zona de tratamente alternative tocmai pentru că nu există o reglementare foarte bine pusă la punct a acestor pseudotratamente, care adesea promit vindecări miraculoase”, a declarat, pentru Ro Health Review, Alina Comănescu, președinta Asociației „Sănătate pentru Comunitate”. Multe din aceste tratamente sunt promovate cu titlul de panaceu, medicamente miraculoase care pot rezolva probleme medicale dintr-o sferă largă de patologii și afecțiuni. „Prin urmare, mulți pacienți oncologici aleg tratamentele alternative. Și, din păcate, fac asta în detrimentul terapiei convenționale, fapt ce le afectează calitatea vieții si șansele de supraviețuire”, consideră Alina Comănescu, care ajută zilnic pacienții oncologici să navigheze prin hățișul birocratic și informațional pentru a găsi drumul cel mai ușor către tratament.
Pacientul oncologic – între disperare și comunicare deficitară
O altă problemă ține de dificultatea comunicării medic–pacient pe acest subiect foarte sensibil și cu efecte importante asupra rezultatelor finale ale tratamentului oncologic. Mulți pacienți sunt reticenți să discute aspecte ce țin de terapii alternative cu medicul lor. Sau, din cauza timpului limitat rezervat consultației, nu ajung să abordeze și acest subiect.
„Am observat că pacientul este mult mai deschis să discute cu un navigator sau cu o asistentă medială decât este cu medicul. Mai ales când vine vorba despre a discuta ce altceva mai ia, ce terapii mai încearcă. Mie îmi împărtășesc decizia de a încerca terapii alternative. Eu îi rog, constant, să discute orice tratament luat în paralel – chiar și o aparent banală pilulă de vitamina C – cu medicul lor oncolog”, spune Alina Comănescu.
Orice tratament complementar poate avea efecte adverse importante în chimioterapie
„Se consideră că vitamina C nu are cum să facă rău. Este o mare preconcepție. Vitamina C în cantități mari provoacă leziuni ireparabile ale rinichilor, mai ales dacă pacientul este în chimioterapie, ceea ce presupune o toxicitate controlată asupra corpului. Cred că acesta este cel mai banal exemplu, dar unul relevant. De asta trebuie să discutăm cu medicul orice terapie complementară”. Sunt lucruri minore pe care le faci și care ar putea dăuna. Este foarte greu să ponderezi înclinația naturală de a face ceva ce te poate ajuta cu cea de a face ceva cu potențial nociv”, a explicat Alina Comănescu pentru Ro Health Review.
Aflarea unui diagnostic precum cel de cancer ar putea face pe oricine să caute cu înfrigurare un remediu sigur și 100% eficient. Din păcate, un remediu universal pentru cancer nu există până la acest moment, iar pacienții trebuie să fie precauți atunci când aud despre vindecări miraculoase. Medicina ar trebui sa fie înainte de orice, bazată pe dovezi. Iar, până la acest moment, nu există dovezi științifice, obținute prin studii, care să ateste eficacitatea terapiilor alternative și complementare în tratarea cancerului.