Alunițele „transmit” avertismente: Când ar trebui să faceți rapid un consult pentru a evita riscurile cauzate de cancerul de piele

Dermatologii diagnostichează melanomul în funcție de următorii factori: asimetrie, chenar, culoare, diametru și evoluție.

Starul hollywoodian Hugh Jackman s-a luptat recent cu spaima cauzată de cancerul de piele și își îndeamnă fanii să fie vigilenți asupra acestor riscuri; în 2017, Wolverine a suferit șase cancere de piele îndepărtate de pe față iar recent a efectuat biopsii la alunițele pe nas care ar putea fi carcinom bazocelular, cea mai comună formă de cancer de piele cu o rată de supraviețuire ridicată. Actorul australian(54 ani) a suferit două biopsii după ce medicul său a observat „lucruri mărunte” ce ar putea fi carcinomul bazocelular – cea mai comună formă de cancer de piele; purtând un bandaj peste nas, vedeta a împărtășit vestea într-un videoclip pe rețelele de socializare și și-a îndemnat fanii să acorde importanță protecției solare.

Nu este un melanom care poate crește rapid și poate fi fatal dacă nu este tratat devreme; constituie doar 1% din cancerele de piele dar și 80% din decesele cauzate de cancerul de piele – relatează DailyMail care anunță totodată și vestea bună, că tratamentul precoce al melanoamelor, de obicei sub forma unei intervenții chirurgicale Mohs pentru îndepărtarea cancerului, este extrem de eficient. Astfel, aproape 90% dintre pacienți vor supraviețui melanomului timp de cinci ani sau mai mult după diagnostic.

Publicația amintită a consultat mai mulți dermatologi pentru a identifica semnele de avertizare timpurii ale cancerului de piele: acestea variază de la inofensive la evidente dar experții avertizează că tratarea timpurie a cazurilor este cheia pentru a vă asigura că acestea nu se răspândesc sau nu se dezvoltă în continuare.

Alunițele asimetrice

Cea mai periculoasă formă de cancer de piele dar și cea mai rară, conform sursei citate, se prezintă sub forma alunițelor cu margini neuniforme; arată diferit față de alunițele obișnuite, cu pete rotunde, maronii sau închise cauzate de grupurile în creștere de celule numite melanocite.

Dr. Nayoung Lee, un dermatolog la NYU Langone Health a declarat pentru DailyMail: „Dacă s-ar plia alunița (n.r. imaginar, nu fizic) în jumătate iar marginile nu se aliniază, ar putea fi melanom”, marginile unei alunițe normale fiind, de obicei, uniforme și netede.

Skin Cancer Foundation avertizează asupra alunițe inestetice care ies în relief foarte clar, pe tot corpul: „Această strategie de recunoaștere se bazează pe conceptul că majoritatea alunițelor normale de pe corpul tău seamănă între ele, în timp ce melanoamele ies în evidență prin comparație”.

Alunițe în culori neuniforme

Culoarea este un indicator puternic al melanomului periculos: alunițele sănătoase sunt de obicei de o singură culoare, de la maro închis și deschis până la roz și nuanțe de piele, notează tabloidul.

Dar, unele alunițe devin canceroase și-și schimbă culoarea treptat: conform studiilor, aproape 20 până la 30% din cazurile de melanom se dezvoltă în cele existente iar restul, de la 70 până la 80%, apar pe pielea cu aspect sănătos.

O aluniță suspectă conține adesea mai multe nuanțe de maro, negru sau cafeniu, precum și pete de roz, roșu sau violet și devine mai colorată pe măsură ce cancerul progresează, așa că acțiunea timpurie este crucială: 99% dintre pacienții care detectează și încep să-și trateze melanomul devreme supraviețuiesc la cinci ani sau mai mult timp de la diagnosticare.

Dr. Zaineb Makhzoumi, dermatolog la Universitatea din Maryland specializat în intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea alunițelor canceroase, a menționat că „odată ce începeți să obțineți două, trei, patru culori combinate într-o aluniță, acesta ar trebui să fie un semn de avertizare și ar trebui evaluată de un dermatolog certificat.

Mai mari decât un bob de mazăre

Mărimea contează atunci când vine vorba de alunițe suspecte, notează DailyMail referindu-se la melanoamele care se prezintă, de obicei, un pic mai mari decât un bob de mazăre sau o gumă de creion, în jur de aproximativ șase milimetri.

Dr. Makhzoumi a subliniat în interviul amintit că „majoritatea alunițelor, dacă sunt benigne, sunt mai mici decât o radieră de creion. Dacă aveți o aluniță care este mai mare decât o gumă de creion, nu este în sine un semn de avertizare și îngrijorător. Dar, mai degrabă, atunci când este evaluată împreună cu cealaltă constelație de semne, atunci ar trebui să fie consultată de un dermatolog”.

Nu toate melanoamele se raportează la un diametru de cel puțin șase milimetri fiind depistate anterior și forme invazive de doar 1,6 mm în diametru. Medicii trebuie, de asemenea, să monitorizeze modul în care o aluniță evoluează în timp.

Modificările în dimensiunea, forma, culoarea, înălțimea unei pete sau orice simptom nou, cum ar fi sângerare, mâncărime sau cruste, pot fi un semn de avertizare al melanomului

Specialistul a mai spus: „Alunițele tind să treacă printr-o evoluție, dar evoluția alunițelor tinde să fie aceea că acestea se micșorează sau dispar. Dacă ai o aluniță care evoluează în sensul că aceasta crește, se întunecă, este înălțată, asta este cu adevărat, cu adevărat cheia pentru melanom.”

Melanomul crește în două faze, orizontală și verticală: prima variantă poate dura ani înainte ca alunița să devină periculoasă și invazivă, ceea ce înseamnă că se răspândește la ganglionii limfatici și organe. Dar, într-o fază ulterioară, leziunea crește pe verticală, moment în care devine o tumoare cu capacitatea de a se răspândi în altă parte a corpului, dovedindu-se potențial fatală.

„Odată ce melanomul intră în acea fază de creștere verticală, evoluează de fapt foarte rapid. Deci, dacă aveți un loc în care dintr-o dată începe să dezvolte un nodul, este foarte îngrijorător pentru melanomul malign” a mai adăugat acesta.

Pete cu sângerare sau solzoase

Acestea vor apărea adesea pe zonele pielii cel mai adesea expuse la lumina soarelui, cum ar fi fața și partea superioară a capului, menționează publicația citată. Carcinomul cu celule scuamoase precanceroase duce la keratoza actinică, o tulburare a pielii care cauzează pete aspre, solzoase.

Dr. Nayoung Lee a precizat: „Doar se simt  solzoase, astfel încât să le poți simți mai mult decât să le vezi” iar persoanele care au un istoric de expunere puternică la soare sunt cele mai susceptibile de a experimenta acest tip de cancer de piele.

Cu fiecare arsură solară severă, cu vezicule, vine și un risc crescut de carcinom cu celule scuamoase iar oamenii cu pielea deschisă și cei cu ochi deschisi la culoare, deci cei mai predispuși la arsuri solare sunt, de asemenea, și cei mai vulnerabili la acest tip de cancer.

De cele mai multe ori, carcinomul cu celule scuamoase este vindecabil atunci când este tratat devreme, rata de supraviețuire fiind de până la 98%

Speciliștii intervievați au menționat că alunițele cu mai multe culori diferite în interiorul lor pot fi un semn de avertizare iar cele multicolore sunt un semn de cancer.

În plus, o rană care sângerează poate indica un alt tip de cancer de piele non-melanom numit carcinom bazocelular, care, la fel ca cel precedent, are o rată de supraviețuire ridicată. Totuși, ar trebui să-l trateze agresiv odată ce este detectat.

„În funcție de locație, pot crește mai adânc în mușchi și oase, așa că devin problematice dacă sunt lăsate să crească pentru o perioadă lungă de timp” – a declarat Dr. Nayoung Lee pentru DailyMail.

Carcinomul bazocelular este cel mai frecvent tip de cancer în general dar și cel mai frecvent tip de cancer de piele.

Melanomul mucoasei nu este afectat de soare ci de contactarea de substanțe cancerigene

Pe de altă parte, melanomul se poate prezenta sub forma de leziuni întunecate pe membranele mucoase, adică interiorul nasului, gurii, vaginului, anusului sau chiar degetele de la mâini și de la picioare, acest subtip de cancer agresiv fiind extrem de rar, în raport de mai puțin de două procente din toate cazurile.

Melanomul mucoasei nu este afectat de expunerea la soare: jumătate dintre acestea încep în cap și gât – de obicei în nas, gură, trahee sau esofag – fumatul, protezele dentare nepotrivite și ingerarea sau inhalarea de substanțe cancerigene agravează în mare măsură riscul de sarcoame în gură – iar cele mai multe dintre restul de 50% din melanoame încep în anus, regiunea rectală sau organele genitale feminine.

Astfel, petele de pe zonele mucoasei ar putea să nu fie melanoame, ci mai degrabă carcinoame cu celule scuamoase. Conform specialiștilor, în fază incipientă pare un fel de umflătură sau creastă albicioasă pe suprafața mucoasei dar pe măsură ce crește, începe să arate ciupercat, ca o infecție fungică în aparență.

Tulpinile HPV cauzează marea majoritate a cancerelor de col uterin

Medicii nu au identificat cauza exactă a melanoamelor mucoasei și a cancerelor non-melanom, unii cred că acestea sunt legate de o tulpină virală a papilomavirusului uman (HPV).

Tulpinile HPV 16 și 18 sunt cele considerate cu risc ridicat și cauzează marea majoritate a cancerelor de col uterin iar cele 6 și 11, sunt cu risc mai scăzut, asociate frecvent cu cancere de piele nelegate de UV în interiorul orificiilor corpului uman.

Pacienții mai pot confunda uneori cancerele non-melanom din regiunea genitală cu o infecție cu transmitere sexuală

Carcinomul bazocelular apare de obicei pe părțile corpului expuse la soare precum mâinile, gâtul, brațele și picioarele, adesea ca un nodul ceros sau o creștere mică, netedă, strălucitoare sau palidă totuși, nu pare întotdeauna ridicat și ar putea să semene cu o cicatrice plată.

„Îți dorești cu adevărat să cauți un cancer de piele cu celule bazale, unul dintre semnele cu adevărat specifice este că atunci când întinzi marginile, arată sidefat. Există o opalescență în el, există o opalescență pentru celulele bazale, ele chiar arată ca strălucitoare sau ca perle” a precizat Dr. Makhzoumi în documentarul DailyMail.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.