Ambulanțierii nu mai rabdă: Cinci lideri de sindicat au intrat în greva foamei. În țară se anunță și alte proteste

Și alți lideri de sindicat din serviciile de ambulanță au intrat în greva foamei, alături de președintele Federației Naționale Sindicale „Ambulanţa” din România (FNSAR) Gheorghe Chiș, după cum urmează: Claudia Gâdiuță – lider la Sindicatul Liber Independent Salvarea Tulcea, Valentin Dragomir – lider la Sindicatul Ambulanța Brăila, Alexandru Comănescu – lider la Sindicatul Ambulanța Vâlcea, Daniel Constantin Mușa – lider la Sindicatul Ambulanța Olt.

Aceștia au protestat marți în fața Camerei Deputaților și a Guvernului României.

În susținerea celor cinci lideri de sindicat, angajați din toate serviciile de ambulanță, aflați în timpul liber, au protestat marți, de la ora 10.00, în sediile centrale din toate serviciile de ambulanță, motivul fiind „nerecunoașterea condițiilor de muncă în care personalul profesionist operativ de intervenție din serviciile de ambulanță își desfășoară activitatea, drept anulat prin votul din Comisia pentru muncă și protecție socială și prin votul plenului din Camera Deputaților, din data de 20 noiembrie 2023, la propunerea Guvernului României, prin Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și a Casei Naționale de Pensii Publice, prin proiectul de lege privind sistemul public de pensii”, după cum se menționează într-un recent comunicat.

Solicitările sindicale

Greviștii, susținuți de protestatari din țară cer o întâlnire de urgență cu Prim-Ministru al României – Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților – Alfred-Robert Simonis, Președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială – Adrian Solomon, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale – Simona Bucura-Oprescu și Ministrul Sănătății – Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, pentru a stabili modalitatea de soluționare a revendicărilor sindicale și pentru a se găsi soluții care să rezolve situațiile cu care se confruntă serviciile de ambulanță.

În cursul zilei de marți, ambulanțieri din diferite zone ale țării s-au alăturat protestelor sindicale: „Am aşteptat 7 ani pentru statut, nu mai vrem să fie pierdut”,„Decât un statut amputat, mai degrabă să fie abrogat”, au fost câteva dintre mesajele transmise de către angajaţi ai SAJ Buzău. „În calitate de preşedinte al Sindicatului Ambulanţa Buzău (SAB), declar faptul că începând de astăzi vom exercita proteste atât locale cât şi naţionale pe un interval nelimitat de timp”, a declarat, pentru Agerpres, liderul sindical Vasile Dogaru.

„Am început şi noi, ne mişcăm un pic mai greu, dar începând de mâine, poimâine vom fi din ce în ce mai mulţi. Deja preşedintele federaţiei a intrat în greva foamei la Parlament. Am început şi noi acum, deoarece pe Legea pensiilor – şi exista un statut – care ne acorda şi anumite drepturi, nu doar îndatoriri, că prin lege suntem speciali, zice că suntem serviciu special care deservim starea de sănătate a populaţiei, dar la drepturi nu mai suntem. De mâine, între 10-12, în fiecare zi vom picheta sediul instituţiei, apoi Prefectura, apoi vom picheta Guvernul”, a adăugat, pentru sursa citată, și preşedintele Sindicatului Ambulanţa Cluj, Rareş Ghilea iar la Hunedoara, liderul sindical Petrişor Ciuică a precizat: „Am protestat pentru că ne-am pierdut drepturile de pensie şi grupele de muncă. Până acum, un ambulanţier se putea pensiona la 57 de ani. După noua lege se va ieşi la pensie la 65 de ani. Cum va putea face faţă atunci unei urgenţe, în cazul unui bolnav care locuieşte la etajul patru?”.

,, Ieri am fost eroi, astăzi la gunoi” – au scandat dezamăgiți și angajații SAJ Suceava:
„Angajații Serviciului de Ambulanță Suceava protestează astăzi alături de colegii din toată țara pentru că guvernanții ne-au mințit până în ultima clipă înainte de a vota legea pensiilor unde ni s-au tăiat drepturile legale aprobate acum 5 ani de condiții ,,deosebite de muncă,, .
_-Riscăm în fiecare zi să fim implicați în accidente auto datorită vitezelor mari de deplasare și a șoferilor care nu ne acordă prioritate ba chiar ne șicanează în trafic.
_-Suntem fugăriți de câini și de aparținători agresivi
_-Alergăm prin ploaie, noroi și zăpadă când mașinile de un milion de kilometri rămân înpotmolite
_-Cărăm de la etajul 4 pacienții cu chiu și vai în doi oameni și apoi urcăm înapoi să luăm aparatura echipamentele medicale ramase sus
_-Căutăm câte o oră prin sate pacienți care nu știu să explice unde stau iar când ajungem sar la bătaie că bețivul care îi era rău de 5 zile acum nu mai poate și vomită
_-Suntem scuipați și umiliți de pacienți și aparținători și amenințați pe stradă când suntem în timpul liber cu copii de foști pacienți care i-am dus la Psihiatrie
Nu am cerut să fim speciali dar este dreptul nostru să avem condițiile deosebite demuncă”- transmit aceștia pe o platformă online.
Foto: SAJ Suceava

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.