Amplu proiect de studiu al microbiomului uman, lansat la Shenzen

În cadrul celei de-a 14-a Conferințe internaționale de genomică (ICG-14), desfășurate recent la Shenzen (China), a fost lansat oficial Million Microbiome of Humans Project (MMHP), un proiect care își propune să analizeze nu mai puțin de un milion de probe bacteriene recoltate de la nivelul intestinului, gurii, pielii, sistemului reproducător și nu numai, pentru a pune bazele celei mai mari baze de date din lume privind microbiomul uman.

Microbiomul uman cuprinde totalitatea microorganismelor (în principal bacterii, dar și virusuri și fungi) din corpul uman (de la suprafața pielii și a mucoaselor până la organele interne). Acestea au cu organismul uman o relație simbiotică. De exemplu, bacteriile din intestin joacă roluri importante în digestie (fiind esențiale, între altele, în absorbția unor vitamine) și în menținerea tranzitului intestinal și intervin în numeroase alte procese fiziologice. Se estimează că microbiomul uman ar conține de trei până la zece ori mai multe celule decât celule organismului uman.

Inițiativa de cercetare metagenomică microbiană lansată la ICG-14 aduce laolaltă cercetători din China, Suedia, Danemarca, Franța și Letonia. În următorii trei-cinci ani, aceștia și-au propus să creeze o „hartă” a microbiomului uman. În acest scop, vor utiliza o tehnologie de secvențiere a genomului microbian la diverse populații și în condiții variate ale stării de sănătate.

Aplicațiile pe care o astfel de cercetare amplă le poate avea sunt numeroase și extinse. „Prin studiul modificărilor microbiomului uman între normal și stările patologice, înainte și după tratament și prin analiza efectelor acestora asupra metabolismului uman și asupra stării de sănătate, vom putea, în viitor, să găsim tratamente pentru boli metabolice, cancer, afecțiuni ale sistemului reproducător și boli ale nou-născutului”, arată dr. Liu Ruixin, de la Centrul național de cercetare clinică în bolile metabolice, din Shanghai (China).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.