ANALIZĂ Ce beneficii ar aduce, în cifre, un tratament anti-COVID-19?

Pandemia de COVID-19 continuă să impacteze viețile a milioane de oameni din întreaga lume, astfel că eforturile pentru dezvoltarea unui vaccin sunt urmărite cu sufletul la gură de tot Globul. Nu trebuie să uităm, însă, că un tratament eficient are un rol crucial de jucat – înainte și după dezvoltarea unui vaccin – și are potențialul de a aduce câștiguri importante. Mai exact, până la 106 miliarde de dolari într-un an și jumătate numai în Statele Unite, potrivit unui analize a Schaeffer Center din cadrul University of Southern California (USC).

Analiza a luat în calcul valoarea a două tratamente ipotetice – unul administrat înainte ca pacienții să necesite spitalizare și unul administrat în spital – pentru a analiza valoarea potențială pe care o pot aduce astfel de tratamente.

Cercetătorii au conchis că ambele scenarii duc la mii de vieți salvate și la o reducere semnificativă a resurselor spitalicești utilizate. Potrivit estimărilor lor, aceste câștiguri pot fi evaluate la între 57 de miliarde de dolari și 106 miliarde de dolari numai în SUA, pe parcursul a 18 luni, dacă 20% din populație contractează virusul SARS-CoV-2.

”Chiar și după ce un vaccin anti-COVID-19 devine disponibil, ar putea exista probleme legate de furnizare sau ar putea să nu fie eficient în rândul întregii populații. Mai mult, unele persoane este posibil să aleagă să nu fie vaccinate”, a declarat Geoffrey Joice, unul dintre autorii studiului.

”În consecință, dezvoltarea de tratamente eficiente trebuie să fie o parte centrală a oricărei strategii, dacă vrem să avansăm în siguranță către o reluare a vieții normale”, a adăugat el.

Joyce este director pentru sănătate în cadrul USC Schaeffer Center și profesor în cadrul USC School of Pharmacy.

 

Beneficiile tratamentului pentru COVID-19

 

Echipa de cercetători a analizat trei scenarii: unul de referință, în care niciun tratamentul nu este disponibil și două în care pacienții primesc un tratament ipotetic:

 

  • Scenariul 1 constă într-un tratament ipotetic administrat în afara spitalului. Modelat oarecum după terapiile antigripale disponibile, acest tratament le-ar fi administrat pacienților la începutul bolii și ar reduce severitatea acesteia, riscului de spitalizare și, implicit, al mortalității.
  • Scenariul 2 ia în calcul un tratament ipotetic administrat pacienților internați, care ar reduce atât durata spitalizării, cât și mortalitatea. Acest scenariu este modelat oarecum după terapii precum remdesivirul sau dexametazona, administrate în prezent în spital pacienților cu forme mai severe ale bolii și care și-au demonstrat efectele terapeutice în studii clinice randomizate.

 

Ipoteze de lucru

 

Pentru aceste scenarii, au fost formulate o serie de ipoteze. În primul rând, cercetătorii au presupus că 20% din populația SUA se va infecta până la finalul anului 2021, iar tratamentele ipotetice ar deveni disponibile pe scară largă în a doua jumătate a anului 2020.

Cercetătorii au conchis că tratamentul ipotetic administrat în afara spitalului ar reduce spitalizările cu 285.000, iar decesele cu până la 71.000 până la finalul anului 2021. Tratamentul ipotetic administrat în spital ar reduce cu până la 85.000 numărul deceselor.

”Ținând cont de incertitudinea privind modul în care se comportă boala, am folosit, în mod deliberat, ipoteze conservatoare în modelul nostru. Chiar și așa, valoarea tratamentului pe parcursul a numai 18 luni ar fi enormă și are potențialul de a ajuta la depășirea problemelor legate de capacitatea de internare”, a explicat un al autor al studiului, prof. dr. Karen Mulligan.

În ansamblu, ambele tratamente permit beneficii în valoare de miliarde de dolari pe parcursul a 18 luni – majoritatea din reducerea mortalității. Cercetătorii estimează între 57 și 88 de miliarde de dolari pentru tratamentul administrat în afara spitalului și între 68 și 106 miliarde pentru tratamentul administrat pacienților internați.

Este important de menționat că nu au fost luate în calcul și beneficiile pentru economie care ar rezulta dintr-o relaxare precoce sau mai rapidă a restricțiilor impuse pentru a limita virusul.

Autorii au admis o serie de limitări ale analizei, în special legate de incertitudinea privind valorile parametrilor-cheie folosiți pentru a modela comportamentul virusului, precum rata de mortalitate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.