ANALIZĂ Experții au îndoieli că primele vaccinuri COVID-19 pot conduce la imunitate colectivă

În timp ce guvernele își exprimă speranța că vaccinurile COVID-19 ar putea conduce la așa-numita imunitate de turmă sau colectivă, tot mai mulți oameni de știință par să fie sceptici privind această ipoteză, potrivit unei analize Reuters.

Vaccinarea a doar două treimi din populație ar putea stopa pandemia de coronavirus, imunizarea în masă contribuind la protejarea comunităților sau a națiunilor întregi, consideră liderii lumii.

Unii cercetători sunt însă de părere că astfel de așteptări sunt deplasate, în contextul în care atingerea imunității de turmă ar implica o serie de factori care sunt încă necunoscuți.

Vor putea primele vaccinuri să oprească transmiterea virusului sau doar să oprească oamenii să se îmbolnăvească? Câți oameni vor accepta un vaccin? Vaccinurile vor oferi aceeași protecție tuturor? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările rămase fără răspuns.

Imunitatea turmei se referă la protecția comunității, nu a persoanei

„Imunitatea turmei este uneori înțeleasă în mod greșit ca protecție individuală”, a declarat Josep Jansa, expert în cadrul Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cu sediul la Stockholm.

„Este nepotrivit să mă gândesc – ‘Nu voi fi afectat eu însumi pentru că există imunitate la turmă’. Imunitatea turmei se referă la protecția comunității, nu la modul în care o persoană este protejată.”, a mai precizat reprezentantul ECDC.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au sugerat o rată de vaccinare anti-COVID-19 de 65%-70% ca o modalitate de a oferi imunitate populației în ansamblu împotriva virusului SARS-CoV-2. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a declarat recent că restricțiile COVID-19 ar putea fi ridicate, dacă 60% până la 70% din populația Germaniei dobândește imunitate, fie prin intermediul unui vaccin COVID-19, fie prin infectare.

„Ideea de imunitate de turmă este de a-i proteja pe cei vulnerabili. (…) Dacă, să zicem, 98% dintr-o populație a fost vaccinată, vor exista atât de puține cazuri cu virus în comunitate, astfel încât cei 2% vor fi protejați.”, a explicat Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase, la University of Edinburgh.

„Nu știm exact cât de repede se răspândește virusul fără aplicarea niciunei măsuri de precauție”

Esențială este în acest sens rata de reproducere, sau valoarea R0 a virusului. Aceasta se referă la câte persoane pot fi infectate în medie de o altă persoană infectată, în condițiile în care nu ar exista măsuri de protecție. Cercetătorii au realizat și un sistem de calcul în acest sens. De pildă, imunitatea de turmă în cadrul rujeolei, o boală foarte contagioasă, cu o valoare R0 estimată la 12 sau mai mare, va funcționa numai dacă 92% sau mai multe persoane din cadrul unui grup sunt imunizate. Pentru o tulpină de gripă sezonieră care ar putea avea o valoare R0 de 1,3, pragul ar fi însă de doar 23%, potrivit experților.

„Problema este că deocamdată nu știm exact cât de repede se răspândește virusul fără aplicarea niciunei măsuri de precauție, cu activitățile sociale pe care le-am avut acum un an”, a declarat Winfried Pickl, profesor de imunologie la Medical University of Vienna.

“Ipoteza ar fi că valoarea R0 pentru COVID-19 ar fi mai aproape de 4 decât de 2, deoarece chiar și în condiții de carantină totală valoarea R0 este în jur de 1,5”, a mai declarat expertul.

La rândul său, Amesh Adalja, de la Johns Hopkins Center for Health Security, a explicat că obiectivul de imunizare în Statele Unite ar trebui să depășească 70% din populație. Proporția ar trebui să fie chiar mai mare, însă, dacă vaccinurile s-ar dovedi mai puțin eficiente.

„Ar fi o greșeală să presupunem că vaccinarea singură poate elimina o pandemie”

Experții mai consideră că un alt factor important este dacă vaccinurile anti-COVID-19 pe care un guvern alege să le implementeze pot opri cu adevărat transmiterea virusului. Studiile de până acum sugerează că primele vaccinuri COVID-19 care vor ajunge pe piață vor reuși să oprească infectarea cu SARS-CoV-2 a persoanelor care se vor imuniza. Totuși, nu poate fi omis faptul că vor exista oameni care vor intra în contact cu virusul și îl vor răspândi mai departe în societate, atrag atenția cercetătorii.

Bodo Plachter, profesor și director adjunct al Institutului de Virusologie din cadrul Spitalul Universitar din Mainz, Germania, a avertizat că infecțiile respiratorii, în special, pot fi stopate cu greu prin vaccinuri.”S-ar putea ca persoanele vaccinate să transmită o cantitate mai mică de virus. (…) Dar ar fi o greșeală să presupunem că vaccinarea singură poate elimina o pandemie.”, a declarat Bodo Platcher.

„Să-i protejăm direct pe cei vulnerabili”

Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la University of Edinburgh consideră că cea mai bună opțiune ar fi ca primele vaccinuri livrate să fie utilizate pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili ai „turmei”, nu pe cei fără probleme de sănătate, care pot trăi cu virusul,

„Să uităm de protejarea maselor pentru a proteja persoanele vulnerabile. Să-i protejăm direct pe cei vulnerabili.”, a mai declarat profesorul în imunologie și boli infecțioase.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.