Începând din această săptămână, locuitorii județului Timiș au acces la analize medicale gratuite în Ambulatoriul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, pe baza unui bilet de trimitere eliberat de medicul de familie sau de un medic specialist.
Măsura a devenit posibilă după semnarea contractului dintre spital și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș, care prevede decontarea analizelor pentru pacienții care nu sunt internați în unitatea sanitară.
Până acum, doar pacienții internați beneficiau de gratuitate, însă odată cu acreditarea RENAR a laboratorului spitalului, accesul la aceste servicii s-a extins pentru întreaga populație.
„Pentru pacienți, acreditarea RENAR înseamnă, de fapt, o garanție că analizele efectuate sunt precise și conforme cu cele mai înalte standarde internaționale. Mai mult, această acreditare RENAR este recunoscută în toată Europa, dar și în America, ceea ce înseamnă că rezultatul dat de laboratorul nostru este acceptat și în străinătate fără a fi necesară repetarea testelor. Acuratețea rezultatelor depinde de echipamentele din dotarea laboratorului, de metoda de lucru, de sistemele de prelucrare, dar și de modul de recoltare a probelor biologice. Faptul că suntem acreditați RENAR înseamnă, de fapt, câștigarea încrederii pacientului că rezultatul buletinului reflectă realitatea biologică”, spune conf. univ. dr. Elena Hogea, medic șef al Laboratorului din cadrul spitalului.
Recoltările se fac de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 10:00, pe bază de programare, în cabinetul special amenajat din Ambulatoriul spitalului. Pacienții trebuie să prezinte bilet de trimitere, carte de identitate și card de sănătate.
„Vorbim, în general, despre analizele uzuale. Cele de hematologie, biochimie, imunologie și microbiologie. De la hemoleucogramă completă la glicemie, colesterol, trigliceride, Proteina C Reactivă, PSA – antigenul prostatic, creatinină serică, examenul complet de urină, TGO, TGP, calciu. Sunt doar câteva exemple. Numărul lor este, evident, mai mare. Sunt însă și analize specifice, care nu sunt în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și care se pot achita separat. După mulți ani în care erau făcute analize gratuite doar pacienților unității sanitare, acum am deschis laboratorul pentru toată lumea. Cei care vor să își facă analizele trebuie însă să țină cont că în cazul multor teste nu se mănâncă și nu se consuma lichide, în afară de apă, cu circa 8 până la 12 ore înainte”, adaugă conf. univ. dr. Elena Hogea.