Anca Buzoianu a fost aleasă vicepreședintă a Conferinței internaționale a decanilor și facultăților de medicină de expresie franceză

Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, decanul Facultății de Medicină a UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, a fost aleasă vicepreședintă a Conferinței internaționale a decanilor și facultăților de medicină de expresie franceză, pentru Europa Centrală și de Sud-Est (Conférence Internationale des Doyens et des Facultés de Médecine d’Expression Française – CIDMEF).

CIDMEF a fost înființată în anul 1971 la inițiativa decanului Facultății de medicină de la Tours, de profesorul André Gouazé, ca o rețea instituțională a Agenției universitare a francofoniei (AUF). În prezent, această rețea numără 140 de facultăți membre din 40 de țări, de pe patru continente, care folosesc limba franceză pentru formarea medicală. Scopul constituirii ei a fost schimbul de bune practici, întrajutorare și cooperare în domeniul pedagogic și științific. Politica organizației este de a ajuta facultățile membre în misiunea lor de formare a viitorilor medici, pentru creșterea calității îngrijirilor în sistemul de sănătate.

 

Responsabilitatea socială și procesul educațional

 

Unul dintre proiectele importante ale CIDMEF vizează responsabilitatea socială a facultăților de medicină, concept care se referă la contribuția pe care aceste facultăți trebuie sa o aibă la dezvoltarea societății. „Nevoile pacientului și ale societății sunt fundamentale în planificarea curriculum-ului și desfășurarea procesului educațional” (Consensul global asupra responsabilității sociale a școlilor medicale, Londra, 2010).

La ședința consiliului de administrație al CIDMEF, care a avut loc recent la Strasbourg, prof. dr. Anca Buzoianu, în calitate de președinta Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România, a prezentat rezultatele obținute de asociație atât în formarea pedagogică a cadrelor didactice (formarea formatorilor), cât și în proiectul de responsabilitate socială a facultăților de medicină din România. Acest proiect a fost inițiat în 2015 la Iași, la Conferința decanilor, cu implicarea tuturor facultăților de medicină din țară.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

  • Evaluarea parcursului profesional al tinerilor absolvenți ai programelor de licență în medicina și de rezidențiat în specialitățile medicale;
  • Alcătuirea unui registru/cadastru al specialităților în funcție de teritoriu;
  • Identificarea nivelului de satisfacție al profesioniștilor din domeniul sănătății și a comunității în contextul condițiilor și serviciilor oferite de sistemul de sănătate;
  • Estimarea factorilor implicați cauzal în evoluția fenomenului de migrație a profesioniștilor din domeniul sănătății.

Au fost colectate 900 de chestionare, iar după prelucrarea statistică a datelor a fost publicat un raport, prezentat la Conferința decanilor din 2017 de la Timișoara de prof. dr. Doina Azoicăi și trimis tuturor autorităților responsabile din sistemul de sănătate, și din cel de învățământ, ministerelor de resort, precum și Președinției României.

 

Promovarea stagiului de pregătire în mediul rural

 

Tot în domeniul responsabilității sociale delegația din România a prezentat proiectul Edu-Work, proiect POCU printre ale cărui obiective se regăsește promovarea medicinei de familie în rândul absolvenților facultăților de medicină, stagii de practică pentru studenți în mediul rural și în zone defavorizate, acțiuni menite să corecteze deficitul de medici la sate.

A fost prezentat, de asemenea, modul în care se realizează formarea pedagogică a cadrelor didactice la Facultatea de Medicină din Cluj, seminariile organizate cu experți internaționali specialiști în domeniu, cursurile de pedagogie pentru tineri asistenți și șefi de lucrări.

Rețeaua CIDMEF are un parteneriat privilegiat atât cu AUF (Agenția universitară a francofoniei – în acest moment este condusă de un român, prof. dr. Sorin Câmpeanu), cât și cu OMS – în special în domeniul evaluării facultăților de medicină, cât și cu UNESCO – care a atribuit rețelei CIDMEF o catedră de formare în cercetare clinică în țările în curs de dezvoltare, dar și cu CAMES (Consiliul African și Malgaș pentru învățământul superior).

Nu în ultimul rând, cu această ocazie au fost abordate și aspecte importante pentru învățământul medical francez: dispariția numerus clausus, creșterea taxelor de școlarizare pentru studenții francofoni, mai ales studenții maghrebieni, dar și alte probleme curente.

Apartenența facultăților de medicină din România la CIDMEF este nu numai benefică, mai ales prin schimburile de bune practici realizate, ci contribuie și la creșterea vizibilității internaționale a învățământului medical românesc și a francofoniei, a declarat prof. dr. Anca Buzoianu pentru Ro Health Review.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.