Antidot pentru apixaban și rivaroxaban, recomandat spre autorizare în Uniunea Europeană

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis recomandarea de autorizare în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European a medicamentului Ondexxya (andexanet alfa/Portola).

Acesta este un antidot pentru inhibitorii factorului X activat (Xa) – administrați ca tratament anticoagulant în numeroase indicații – în cazurile în care se produc sângerări necontrolate sau amenințătoare de viață.

 

Anticoagulante orale directe

 

Una dintre principalele probleme ale anticoagulantelor cumarinice (antagoniști ai vitaminei K – acenocumarol, warfarină), utilizate pe scară largă pentru prevenția complicațiilor tromboembolice într-o serie de patologii, o constituie nevoia de testare periodică, pentru determinarea INR, un indicator al activității anticoagulantelor derivat din timpul de protrombină.

Problema a fost rezolvată odată cu intrarea pe piață a anticoagulantelor orale directe (DOAC), din clasele inhibitorilor direcți ai trombinei (dabigatranul) și inhibitori ai factorului Xa (apixaban, rivaroxaban ș. a.).

Spre deosebire de antagoniștii de vitamină K, însă, activitatea DOAC nu poate fi blocată foarte ușor în cazul în care este nevoie de acest lucru, din caua unei hemoragii ce nu poate fi controlată altfel sau care este amenințătoare de viață.

 

Antidot pentru inhibitorii direcți ai factorului Xa

 

În cazul dabigatranului, antidotul – idarucizumab – a fost autorizat de Comisia Europeană încă din noiembrie 2015.

Iată că, acum, prin avizul pozitiv emis de EMA, se apropie momentul în care și pentru inhibitorii de factori Xa va exista un antidot autorizat.

Andexanet alfa este un tratament biologic, o proteină recombinantă care se leagă specific de inhibitorii factorului Xa, acționând astfel ca un antidot care neutralizează efectul anticoagulant al apixabanului și al rivaroxabanului.

Andexanet alfa a fost utilizat într-o serie de studii clinice de siguranță (la 352 de pacienți) și de eficacitate (167 de pacienți). Medicamentul este capabil să anuleze efectul anticoagulant al apixabanului și al rivaroxabanului în două minute de la administrare.

 

Recomandare pentru autorizare condiționată

 

Comitetul pentru produse medicinale de uz uman al EMA recomandă aprobarea condiționată a acestui medicament. Motivul îl constituie faptul că nu au fost încă publicate rezultate privind administrarea de andexanet alfa înainte de efectuarea unor intervenții chirurgicale (tratamentul anticoagulant contraindică temporar procedurile sângerânde). De asemenea, sunt mai mulți inhibitori direcți de factor Xa, dar antidotul a fost studiat deocamdată doar pe apixaban și rivaroxaban.

În plus, este încă așteptată o confirmare a posologiei recomandate, iar una din complicațiile tratamentului o constituie formarea de cheaguri (coagularea).

Recomandarea de autorizare s-a făcut însă datorită faptului că beneficiile tratamentului (chiar și pentru indicațiile limitate de acum) depășește riscurile tratamentului. Compania care va deține autorizație de punere pe piață va trebui însă să continue studiile clinice privind eficacitatea și siguranța medicamentului.

 

Prețuri probabil prohibitive

 

După ce recomandarea formulată de Agenția Europeană a Medicamentului este trimisă Comisiei Europene, este nevoie ca aceasta din urmă să adopte o decizie de autorizare de punere pe piață valabilă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Costurile medicamentului, odată autorizat, vor fi probabil prohibitive pentru o utilizare mai largă. În SUA, unde antidotul a fost autorizat de FDA, costurile au variat în 2018 între 25.000 și 50.000 per administrare. Spre deosebire de andexanet alfa, idarucizumabul (antidotul dabigatranului) costă mai puțin de 5.000 de dolari per administrare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.