Andreea Moldovan despre carantinarea Capitalei: Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a evitat să dea un răspuns concret cu privire la carantinarea Capitalei, pe baza noii grile de carantinare, secretarul de stat spunând că și pe vechea grilă Bucureștiul se încadra pentru carantinare.

”Dacă luăm în calcul vechea grilă de analiză, și pe acea grilă Bucureștiul e de carantinat”, a precizat Moldovan, luni seară, pentru un post de televiziune.

Ea a mai spus că decizia de carantinare este o decizie complexă.

”Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a mai spus Andreea Moldovan la Digi24.

Secretarul de stat a mai precizat ordinul care prevede noile criterii de carantinare nu este ”mai dur”, ci ”mai obiectiv”. Și asta deoarece are indicatori cuantificabili. Ea a mai precizat că o carantinare zonală nu se face numai pe un singur criteriu, ci se au în vedere mai multe  date.

”E foarte important să știm un aspect macro, pentru că degeaba închidem doar o localitate mică – dacă va fi să se închidă, nu zic că e cazul acum – e important să știm ce e de făcut. (…) Carantina, mai ales zonală, nu se decide pe un singur criteriu, ci iau în calcul și alte date”, a declarat Andreea Moldovan, luni seară, pentru un post de televiziune.

În ceea ce privește informarea premierului Florin Cîțu despre acest ordin, Moldovan a spus că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU.

Ordinul MS a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și carantina poate fi impusă .

Municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori. Carantina încetează doar rata de incidență de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.