Andrei Baciu: Nu vom mai avea spitale COVID și non-COVID. Toate spitalele din România vor avea circuite mixte

Toate spitalele din România vor avea circuite mixte, COVID și non-COVID, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.

”Astfel, toți pacienții cu boli cronice să poată să fie tratați, toți pacienții care au nevoie de asistență medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie. Această este regula generală. Sigur că există și câteva excepții. Spre exemplu, spitalele de Boli Infecțioase, evident că, preponderent, vor trata pacienți cu COVID-19. Sau, spitale care, din anumite condiționalități logistice sau prin faptul că arhitectura unui spital arată într-un anumit fel, nu se poate secționa un departament de terapie intensivă, în COVID și non-COVID. Spre exemplu, Spitalul din Câmpina, care este un spital cu rezultate foarte bune, are zece paturi de terapie intensivă, însă, logistic, nu se poate face separație între cele zece paturi. Sunt paturi pentru pacienți care au nevoie de terapie intensivă în general, fără COVID sau pacienți cu COVID. Acestea sunt, în general excepții, identificate la nivel local”, a declarat Andrei Baciu, într-o conferință de presă.

Ministerul Sănătății, împreună cu Direcțiile de Sănătate Publică și cu toate spitalele din România, la nivelul fiecărui județ, au creat un plan, tocmai pentru a avea o imagine cât mai clară a acordării asistenței medicale și pentru a putea face față emergenței unui val al pandemiei de coronavirus, a subliniat Baciu.

”Acest lucru s-a întâmplat pe parcursul ultimelor săptămâni, plan de acțiune care a fost pregătit la nivelul fiecărui județ, de către DSP și fiecare spital în parte, pentru că există foarte multe particularități, fie date de arhitectura spitalelor, fie de distribuția resursei umane din domeniul medical, fie de multe alte lucruri. În aceste planuri este precizată și ordinea în care aceste spitale activează paturi de terapie intensivă, tocami pentru a ști foarte bine ce trebuie făcut”, a mai spus secretarul de stat.

În ceea ce priveşte capacitatea de testare, Andrei Baciu a afirmat că România are o capacitate de realizare a 70.000 de teste RT-PCR zilnic, în 257 de laboratoare, dintre care în 177 de laboratoare testele sunt decontate de stat. Alte 36 de centre medicale sunt în analiză pentru a fi incluse în programul Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte testele rapide, la nivel naţional s-a decis ca acestea să fie distribuite către medicii de familie, în aşa fel încât să fie mai accesibilă testarea.

Secretarul de stat a precizat că, din totalul de peste jumătate de milion de teste rapide existente la nivelul Ministerului Sănătăţii, s-a decis trimiterea unui număr de 157.000 de teste în cabinetele medicilor de familie, iar 126.050 au fost distribuite deja gratuit medicilor de familie.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.