Anemia feriprivă, cea mai frecventă complicație extradigestivă pentru pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale

Pacienții cu boli inflamatorii intestinale sunt printre cei mai expuși riscului apariției deficitului de fier, între 36% și 76% dintre acești pacienți dezvoltând anemie feriprivă, potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) emis cu ocazia Zilei Mondiale a Carenței de Fier, marcată anual în data de 26 noiembrie.

În această perioadă dificilă, în care accesul la îngrijire este mai îngreunat, foarte important este să fim aproape de pacienți și să le putem oferi informație medicală validată. Și cu această ocazie, am încercat să răspundem la toate îngrijorările pacienților privind deficitul de fier și să găsim împreună soluții pentru un acces mai bun la tratament, inclusiv la tratamentul cu fier injectabil sau perfuzabil”, a declarat Isabella Grosu, președinte ASPIIR.

”Fierul în organism este găsit în multe celule, nu doar în celule roșii, însă rolul cel mai important este la nivelul acestora, acolo unde se află și două treimi din fierul din organism. Absobția fierului se realizează la nivelul intestinului subțire, de aceea atunci când este afectată această parte a intestinului, cum se întâmplă în cazul BII, absorbția este afectată și pacienții pot suferi de carență de fier. Scăderea hemoglobinei în sânge este un semn că pacienții ar putea suferi de carență de fier și de anemie”, a declarat dr. Horia Bumbea, medic primar hematologie clinică, coordonator transplant medular, Spitalul Universitar București, în comunicatul de presă.

Aproximativ 50% dintre pacienții cu boli gastro-intestinale prezintă deficit de fier sau anemie. De asemenea, bolile gastro-intestinale reprezintă cea mai comună cauză de anemie feriprivă la bărbați adulți și femei post-menopauză. În rândul pacienților cu BII, anemia nu reprezintă doar o modificare patologică a unui parametru din sânge, ci este cea mai frecventă complicație extradigestivă cu un impact important asupra calității vieții, se mai arată în comunicatul de presă.

Anemia apare cel mai adesea în contextul unui deficit de fier (anemie feriprivă) secundar unei absorbții deficitare la nivelul unui intestin inflamat și a pierderilor cronice de sânge prin scaun. Anemia feriprivă se manifestă prin stare de slăbiciune, oboseală, amețeală, durerii de cap, lipsa de aer, tegumente palide, dificultăți la înghițire.

“În bolile digestive ne confruntăm cu multe mecanisme: pe de o parte este pierderea de fier, apoi vorbim de inflamație, motive de malabsorbție. Anemia în BII este extrem de frecventă. Pentru o calitate a vieții cât mai aproape de normal, feriprivitatea trebuie diagnosticată la timp și tratată corespunzător”, a declarat Dr. Lucian Negreanu, medic primar medicină internă și gastroenterologie, Spitalul Universitar București, în comunicatul de presă.

Pentru tratarea carenței de fier și anemiei feriprive, există mai multe variante de tratamente cu fier, printre care fierul oral, fierul intravenos, picături pentru copii, inițierea tratamentului fiind făcută doar de medic în baza simptomelor, caracteristicilor pacientului și a toleranței la diverse forme de fier.

Carența de fier este foarte frecventă, prezentă la o treime din populația lumii și se întâlnește cel mai frecvent la femeile aflate în premenopauză și gravide precum și la copiii cu vârsta de sub cinci ani. Deficitul de fier este, de asemenea, frecvent asociat bolilor inflamatorii cronice. Se estimează că afectează  37-61% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă cronică (ICC), 24-85% dintre pacienții cu boală cronică de rinichi (BCR) și 13-90% dintre pacienții cu boală inflamatorie intestinală (BII), potrivit sursei citate.

Bolile Inflamatorii Intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII șansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.