Angajați infectați cu stafilococ la Maternitatea Giulești; ei riscă amenzi de până la 1.000 de lei

Patru angajați ai Spitalului de Obstretică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” au fost depistați cu stafilococ la controalele efectuate de inspectorii Direcției de Sănătate Publică. Ei riscă amenzi de până la 1.000 de lei, conform legii. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Cei patru angajați sunt o moașă care lucra la blocul operator, două asistente și o infirmieră de la Salonul de nou-născuți.

“ Probele pozitive de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru fenotipare”, a precizat Sorina Pintea. Ea a subliniat, însă, că potrivit primelor rezultate, nu este vorba despre același stafilococ cu care au fost infectați bebelușii internați la “Grigore Alexandrescu”.

Atât personalul infectat, cât și Spitalul “Panait Sârbu” riscă acum amenzi de până la 1.000 de lei, respectiv 10.000 de lei.  Cei patru angajați primesc tratament pentru infecție și se află, în prezent, în concediu.

 

Posibile cauze ale prezenței stafilococului

 

În ceea ce privește posibile cauze ale prezenței stafilococului la personal, “ne întoarcem la banalul spălat pe mâini, la măsurile igienico-sanitare”, a subliniat ministrul.

“Putem discuta și de purtatul bijuteriilor, de unghiile netăiate corespunzător. Veți spune că sunt lucruri bazale, dar tocmai aceste lucruri bazale transmit infecții”, a afirmat oficialul.

 

Detaliile controlului DSP

 

Inspectorii au finalizat ieri seară controalele începute pe 8 mai.

“Controlul a vizat respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, a vizat respectarea normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor provenite din activitățile medicale”, a explicat ministrul.

În cadrul verificării au fost prelevate 75 de probe de salubritate, 12 probe de sterilitate, 18 probe de aeromicrofloră, 44 exudate nazale și 16 probe de apă sterile.

Măsurile au venit după ce cinci bebeluși născuți prin cezariană la Spitalul “Panait Sârbu”, în perioada 25 martie – 30 aprilie, au fost internați la Spitalul “Grigore Alexandrescu” cu suspiciune de infecție cu stafilococ auriu. În cazul a patru dintre ei diagnosticul a fost confirmat. Toți au fost externați până acum.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.