Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind Registrul Național Automatizat cu privire la privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, care le cere, printre altele, angajaților din domeniul sănătății să prezinte un certificat care să arate că nu sunt înscriși în acest registru.
Potrivit noului act legislativ, toate unitățile din sistemul de sănătate, de stat sau private, sunt obligate să le solicite angajaților și celor cu care colaborează un astfel de certificat.
Aceleași prevederi se aplică și carelor din învățământ, dar și celor ce lucrează în seviciile de protecție socială.
Certificatul de integritate comportamentală este valabil 6 luni de la data eliberării și poate fi obținut de persoanele fizice în aceleaşi condiţii stabilite pentru obținerea certificatuli de cazier judiciar.
Ce este Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor?
Legea, inițiată de deputata independentă Oana Bîzgan, prevede instituirea Registrului naţional automatizat cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, în scopul prevenirii şi combaterii acestor fapte.
De asemenea, actul normativ stipulează păstrarea unei evidenţe a persoanelor fizice sancţionate, condamnate ori împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal ori administrativ, conform Codului penal, şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale.
Potrivit actului normativ, nu se înscriu în acest registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.
Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.
Conform legii, persoanele înscrise în registru au obligaţia de a anunţa, în prealabil, organul de poliţie pe raza căruia domiciliază, dar nu mai târziu de trei luni. Organele de poliţie trebuie să organizeze verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Fotografierea persoanei înscrise în registru se face anual sau cu ocazia constatării schimbării înfăţişării persoanei.
D-na procuror Piturca are un astfel de certificat?