ANMCS a încadrat încă 15 spitale în categorii de acreditare

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a încadrat încă 15 spitale în categorii de acreditare, în septembrie 2019. Un ordin al președintelui ANMCS în acest sens a fost publicat în Monitorul Oficial.

Din total, șase au fost încadrate în categoria a II, acreditat cu recomandări. Este vorba despre două unități din Constanța (Societatea Asclepios SRL și Societatea Ovidius Clinical Hospital) și câte una din Cluj (SC Polaris Medical Clinică de Tratament și Recuperare SA, Tulcea (SC Medical Center Spital SRL), Bacău (SC Malp SRL) și Bihor (SC Pelican Impex SRL).

Cel mai mare punctaj l-a primit Ovidius Clinical Hospital din Constanța – 89,43%.

Acreditatea este valabilă pe o perioadă de cinci ani.

O unitate (Spitalul Orășenesc Hârlău), nu a primit acreditare.

Alte două spitale au fost încadrate în categoria a III-a, cu rezerve (Spitalul Municipal Câmpina și Spitalul Județean de Urgență Slobozia), iar șase în categoria a V-a (Clinica Palade Bacău, Spitalul Clinic de Recurperare Medicală Băile Felix, Materna Vrancea, Phoenix Private Hospital Gorj, Rom Gesta Constanța și Ralmed Centru Medical Mureș).

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în 2018, în România au funcționat 524 spitale (inclusiv institute, centre de sănătate, centre medicale și clinici asimilate spitalelor care oferă servicii de spitalizare cu internare continuă sau servicii de internare continuă și de zi). De asemenea, au fost înregistrate 162 unități asimilate spitalelor care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii și internare de zi (centre medicale, centre de diagnostic, centre de sănătate și alte unități medicale asimilate spitalelor care oferă numai servicii cu internare de zi; nu sunt incluse în unitățile asimilate spitalelor centrele multifuncționale și centrele de dializă care oferă și servicii de internare de zi).

 

Spitalele, obligate să afișeze informații referitoare la acreditare

 

Până la jumătatea lunii octombrie, spitalele trebuie să afișeze, atât la intrarea în incinta unității sanitare, cât și prin intermendiul paginii de internet și a corespondenței unității sanitare, însemnele și informațiile privind acreditatea.

Într-un interviu pentru Ro Health Review, Andrei-Cosmin David, directorul Unității de Evaluare și Acreditare a Spitalelor din cadrul ANMCS a vorbit pe larg depre ce se dorește prin introducerea acestei măsuri, dar și despre limitările ordinului. Interviul complet îl găsiți aici.

 

Care sunt categoriile de acreditare

 

Categoria I (Acreditat)

Categoria a II-a (Acreditat cu recomandări)

Categoria a III-a (Acreditat cu rezerve)

Categoria a IV-a (Acreditat cu încredere redusă)

Categoria a V-a (Decizie de prelungire a procesului de acreditare)

Categoria a VI-a (Neacreditat)

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.