Aproape 100 de români, care au fost pacienți sau aparținători ai unor bolnavi care s-au tratat în spitalele din România, au transmis experiența lor către ANMCS, în ultimele două luni.
Cei mai mulți, peste 65%, au descris condițiile de igienă din anumite unități sanitare, s-au plâns de comportamentul unor cadre medicale sau de timpul de așteptare pentru un consult medical sau investigație.
Au fost însă și mesaje în care pacienții au lăudat profesionalismul personalului medical și condițiile oferite pe durata tratamentului în unele unități spitalicești.
Toate mesajele primite au fost transmise reprezentanților unităților sanitare (manager, director medical și responsabil cu managementul calității), pentru mesajele negative fiind solicitat, în cadrul procesului de monitorizare post-acreditare, un punct de vedere precum și măsurile luate pentru remedierea celor sesizate. Lipsa de răspuns la aceste solicitări poate duce la suspendarea acreditării.
Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a lansat la începutul lunii februarie pe portalul propriu un instrument util de comunicare cu pacienții, pe care îi încurajează să povestească despre experiența lor în spitale.
Pacienții au astfel posibilitatea să contribuie la îmbunătățirea calității serviciilor oferite de către unitățile sanitare prin semnalarea unor experiențe avute în interacțiunea cu sistemul sanitar, atât ca pacienți cât și ca aparținători.
În acest scop, pe site-ul ANMCS a fost creat un formular care poate fi completat de orice pacient sau aparținător care dorește să semnaleze aspecte importante legate de activitatea spitalelor din România și a de face sugestii pentru îmbunătățirea activității acestora.