ANMCS: S-a dublat numărul infecțiilor asociate asistenței medicale raportate în primul trimestru al anului

Peste 1.000 de infecţii asociate asistenţei medicale (IAAM) au fost raportate în primele 4 luni ale anului 2019 de către 69 de spitale din întreaga ţară, ceea ce înseamnă că numărul acestor infecţii recunoscute şi raportate aproape s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, informează Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) într-un comunicat de presă.

Însă, din totalul de 375 de spitale din România, peste 300 nu au raportat nicio infecție nosocomială.

„Analiza IAAM făcută de ANMCS indică şi faptul că în aceeaşi perioadă a evaluării – 4 luni în 2018 vs 4 luni în 2019 – numărul spitalelor care au raportat evenimentele în cadrul aplicaţiei CaPeSaRo a crescut de la 50 de unităţi sanitare la 69, în toată ţara. Situaţie raportare IAAM: 635 infecţii intraspitaliceşti în 4 luni 2018, raportate de 50 de spitale; 1.092 infecţii intraspitaliceşti în 4 luni 2019, raportate de 69 de spitale”, se arată în comunicat.

Cele mai multe infecții raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella și Stafilococul auriu meticilinorezistent.

Infecția cu Clostridium difficile este o infecție cu o incidență mare, care apare în mediul spitalicesc în relație directă cu tratamentul cu antibiotice și care necesită măsuri speciale de izolare pentru că are un grad mare de contagiozitate, precizează ANMCS.

În raportări s-a evidențiat și o creștere cu 10% a detectării prezenței altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc.

„Potrivit legii 185/ 2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate, raportatea efectelor adverse asociate asistenței medicale nu are caracter acuzator. Scopul raportării este de a facilita evaluarea riscului infecțios la internare și de a identifica cauzele pricipale ale apariției acestor evenimente indezirabile asociate asistenței medicale pentru învățarea din erori”, subliniază ANMCS.

În tot anul trecut au fost raportate la ANMCS 2.274 infecţii de către 110 spitale.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.