ANMDMR prezintă bilanțul activității în primele nouă luni ale anului

În perioada ianuarie-septembrie 2019, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) afinalizat 1.215 dosare (autorizări și reînnoiri) prin procedura de autorizare națională, față de 939 dosare finalizate în întreaga perioadă 2016-2018.

Potrivit datelor oficiale publicate de ANMDMR, aceasta înseamnă o medie lunară de 135 de dosare.

În ceea ce privește evaluarea tehnologiilor medicale, ”s-au finalizat 84 dosare (medie lunara de 9 dosare); se preconizează finalizarea evaluării dosarelor restante din anii 2016-2018 până la sfârșitul anului 2019, estimându-se ca până la finalul semestrului I al anului 2020 activitatea HTA să se poată derula în termenul legal de 90 zile”, se arată în comunicatul Agenției.

La capitolul studii clinice, ”până la sfârșitul lunii septembrie 2019 s-a finalizat evaluarea a 128 dosare, cu o medie lunară de 14 dosare”, mai precizează ANMDMR.

 

Opt candidați în cursa pentru cele trei posturi de conducere din ANMDMR

 

Comisia de concurs pentru ocuparea celor trei posturi de conducere Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a selectat opt din cele zece candidaturi pentru posturile de conducere ale instituției, două persoane fiind respinse.

Astfel, pentru funcția de președinte au rămas în cursă trei candidați – actualul președinte, Marius Daniel Şişu, conf. dr. Colette-Roxana Sandulovici (decan în cadrul Universității Titu Maiorescu) și Valeria Nicoleta Ghițoi (manager de logistică la o companie pharma). Dosarul de înscriere al lui Marian Stamate, medic primar orelist la Spitalul Colțea, a fost respins din cauză că acesta nu a avut o vechime în posturi de conducere de minim 5 ani.

Pentru celelalte două funcții scoase la concurs, vicepreședinte pentru activităţile specifice științifice din domeniul medicamentelor de uz uman şi dispozitivelor medicale și vicepreședinte pentru activitățile tehnico-administrative care susţin activităţile specifice științifice, au fost admise cinci dosare – Bujor Eugen Almășan (managing director la compania IQVIA, fostă Quintiles), Adriana Cotel (fost președinte al ANMDMR și al CNAS), Adrian Emil Frățilă (coordonator studii clinice la compania Krka), Monica Negovan (acționar al unei farmacii din Târgu Mureș) și Gabriela Vlăsceanu (manager de cercetare-dezvoltare la producătorul de produse fitoterapeutice Hofigal). Un alt dosar, al Mariei Alexandra Băluță (manager de produs la un distribuitor de echipamente medicale), a fost respins pentru că nu îndeplinea două condiții, printre care vechimea de minim un an în funcții de conducere.

Candidații respinși au avut la dispoziție 24 de ore de la afișare pentru a formula o contestație.

 

Un concurs contestat și modificat

 

Condițiile inițiale de organizare a concursului, și perioada de depunere a dosarelor, în special, au fost contestate dur de Colegiul Farmaciștilor, care a acuzat o „încercare de fraudare”.

„Stabilirea unui termen de numai patru zile pentru depunerea dosarului constituie o barieră și o încercare de fraudare grosolană și evidentă a rezultatelor concursului prin deturnarea caracterului transparent, previzibil și real al organizării concursului respectiv”, s-a precizat în comunicatul făcut public la momentul respectiv de Colegiul Farmaciștilor.

În plus, Ministerul Sănătății (MS) a fost nevoit să publice o erată la anunțul privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească toți candidații la funcțiile de conducere ale ANMDMR, în sensul că și absolvenții facultăților de Farmacie se puteau înscrie la concurs. Măsura a fost luată după ce Colegiul Farmaciștilor și asociațiile studenților la facultățile de Farmacie au protestat față de anunțul inițial al MS, care permitea doar absolvenților facultăților de Medicină, Economie sau Drept să se înscrie.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.