ANT: Șase oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de ficat, rinichi şi cord

sursa foto: Agenția Națională de Tranplant/ Facebook

Trei vieți frânte pentru care medicii români şi bulgari nu au mai putut face nimic au adus viață altor semeni aflați în suferință. Astfel, șase oameni au primit o nouă șansă la viață prin transplant de ficat, rinichi şi cord. Trei familii au înțeles că durerea lor poate fi transformată într-un alt început pentru alți pacienți a căror unică șansă este un transplant, informează Agenția Națională de Transplant (ANT).

Cursa contracronometru pentru viață a început vineri, 25 februarie, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, acolo unde familia unui pacient aflat în moarte cerebrală a fost de acord cu donarea de organe (ficat, rinichi).

Efortul echipei ATI şi de coordonare a spitalului constănţean a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul Institutul Clinic Fundeni.

”Astfel, viaţa unui pacient de 62 de ani a fost salvată prin transplantul hepatic realizat cu succes de echipa Centrului de Transplant Hepatic al IC Fundeni: Dr. Doina Hrehoreţ, Dr. Răzvan Grigorie, Dr. Luminiţa Stoica, ATI – Conf. Dr. Mihai Popescu, Dr. Mihai Simionescu. În cadrul Centrului de Transplant Renal al IC Fundeni, alţi doi pacienţi, o femeie de 47 de ani şi un bărbat de 36 ani, erau salvaţi de coşmarul anilor îndelungaţi de dializă datorită intervenţiei de transplant renal realizat de echipele chirurgicale conduse de Dr. Cătălin Baston şi Dr. Ionuţ Manea, ATI – Dr. Liliana Domnisor, nefrolog – Dr. Corina Tincu”, se arată într-un comunicat al ANT.

Câteva ore mai târziu, la Spitalul “Dr. Stephen Cherkezov” Veliko Tarnovo, Bulgaria, familia îndurerată a unui pacient bulgar, diagnosticat în moarte cerebrală, găsea puterea de a ajuta alți oameni, de a oferi altor familii șansa de a-i avea pe cei dragi alături, fiind de acord cu donarea de organe.

”Când vorbim de a salva o viaţă, nu există graniţe sau constrângeri de naţionalitate, iar transplantul este activitatea care ne demonstrează cel mai bine acest deziderat. Datorită acordului de colaborare dintre ANT şi Agenţia de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria, fiind îndeplinite toate condiţiile legale, echipa de chirurgi a Clinicii de Chirurgie cardiovasculară Floreasca, formată din de Prof. Dr. Horaţiu Moldovan, Dr. Marian Broască, Dr. Sorin Mitroi, As. Mihaela Buşilă, As. Gabriela Smeu – s-a deplasat sâmbătă noaptea la Spitalul ”Dr Stefan Cherkezov” Veliko Tarnovo pentru prelevarea cordului de la un donator bulgar aflat în moarte cerebrală. Mulţumită gestului plin de umanitate al familiei şi eforturilor susţinute ale echipelor medicale din cele două ţări, viaţa a fost predată, precum o ştafetă, de la un cetăţean bulgar către un cetăţean român. Astfel, La Spitalul Clinic de Urgență București , echipa coordonată de Prof. Dr. Horaţiu Moldovan, cu sprijnul Prof. Dr. Horaţiu Suciu de la IuBCvT Târgu Mureș , a realizat cel de-al doilea transplant cardiac din acest an. Trebuie subliniat faptul că a fost pentru prima dată când în România s-a realizat un transplant de cord cu un organ provenit din străinătate”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, duminică dimineață, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, o altă familie lua decizia de a oferi altor semeni necunoscuţi o şansă la viaţă şi astfel se realiza cea de-a doua intervenţie de prelevare organe (rinichi) din acest an la spitalul orădean.

”Având în vedere anumite caracteristici medicale ale organelor oferite, singurul centru care putea realiza transplantul renal a fost centrul de excelenţă al Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iași. Ţinând cont de dificultăţile logistice privind transportul echipelor medicale de la Iaşi la Oradea, a fost depus un efort deosebit al echipei ATI şi de coordonare a spitalului din Oradea pentru menţinerea donatorului, astfel încât gestul familiei să nu fi fost în zadar. Intervenţia de prelevare a fost realizată de echipa chirurgicală formată din Dr. Cătălin Costandache, Dr. Daniel Andone, Dr. Mihai Savin, as. Nicoleta Onofrei, aducând speranţa la o viaţă fără chin pentru alţi doi pacienţi”, potrivit ANT.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.