Nivelul actual de consum în societate de nitrozamine „creează o problemă de sănătate”, au avertizat, recent, oficialii UE; conform autorităților, substanțele chimice, despre care se știe că au fost cancerigene de zeci de ani, nu ar fi fost adăugate în mod intenționat în alimente – relatează DailyMail– dar, în schimb, se formează din cauza unei reacții chimice prin adăugarea de conservanți alimentari, cum ar fi nitrați sau nitriți.
Zece tipuri diferite dintre acestea au fost deja detectate în alimentele vândute în toată Europa.
În ce alimente au fost depistate
Liderii UE din domeniul sănătății au avertizat că substanțele chimice care cauzează cancer produse neintenționat ca urmare a utilizării conservanților renumiți folosiți în mezeluri sunt canceroase și reprezintă o „problemă pentru sănătate”.
Potrivit sursei citate, în urma testelor, acestea au fost găsite în carne curată, pește procesat, cacao sau bere.
Alte grupe de alimente, precum legumele procesate, cerealele, laptele și alte produse lactate, alimentele fermentate, murate și condimentate, ar putea conține, de asemenea, nitrozamine, au precizat autoritățile.
Carnea, cel mai periculos aliment care conține acești conservanți
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a subliniat că „cel mai important grup de alimente” pentru expunerea la nitrozamine sunt cele de carne unde nitrații sau nitriții sunt folosiți procesare pentru a ajuta la creșterea termenului de valabilitate al mezelurilor, pentru a oferi gustul ademenitor de acid precum și nuanța proaspătă, roz.
Dr. Dieter Schrenk, președintele grupului EFSA privind contaminanții din lanțul alimentar, a declarat pentru publicația amintită: „Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă din populația UE, nivelul de expunere la nitrozamine din alimente ridică o problemă de sănătate”.
OMS va împărtăși în mod oficial concluziile Comisiei Europene, alături de care va discuta cu statele membre asupra unor potențiale măsuri de „gestionare a riscurilor” ce ar putea include, teoretic, introducerea de avertismente pe ambalajele produselor care conțin una sau mai multe dintre cele 10 nitrozamine periculoase.
Alte inițiative potențiale de sănătate publică, care au fost promovate de experți înainte, includ o taxă specifică pe carnea procesată pentru a descuraja cumpărătorii să o cumpere.
Odată digerate, nitrozaminele sunt descompuse de ficat iar de aici, acestea pot deteriora inclusiv ADN-ul, ducând la mutații care pot provoca dezvoltarea cancerului.
Este „cel mai critic efect asupra sănătății”, pe baza studiilor efectuate la rozătoare, potrivit doctorului Schrenk.
Risc crescut de cancer la intestin, de sân sau prostată
Utilizarea lor în prepararea alimentelor a făcut obiectul unei investigații din ce în ce mai mari de când Organizația Mondială a Sănătății a etichetat carnea procesată ca cancerigenă în 2015.
Unele națiuni din blocul comunitar au promis deja acțiuni: specialiștii francezi din domeniul sănătății au dat o lovitură industrie a cărnii, anul trecut, după ce s-au angajat să reducă utilizarea nitraților și nitriților la doar cantitățile „strict necesare” iar în Marea Britanie prezența acestora a fost depistată în 90% din produsele comercializate.