Anumiți conservanți folosiți mai ales în procesarea cărnii pot cauza cancer

Nivelul actual de consum în societate de nitrozamine „creează o problemă de sănătate”, au avertizat, recent, oficialii UE; conform autorităților, substanțele chimice, despre care se știe că au fost cancerigene de zeci de ani, nu ar fi fost adăugate în mod intenționat în alimente – relatează DailyMail– dar, în schimb, se formează din cauza unei reacții chimice prin adăugarea de conservanți alimentari, cum ar fi nitrați sau nitriți.

Zece tipuri diferite dintre acestea au fost deja detectate în alimentele vândute în toată Europa.

În ce alimente au fost depistate

Liderii UE din domeniul sănătății au avertizat că substanțele chimice care cauzează cancer produse neintenționat ca urmare a utilizării conservanților renumiți folosiți în mezeluri sunt canceroase și reprezintă o „problemă pentru sănătate”.

Potrivit sursei citate, în urma testelor, acestea au fost găsite în carne curată, pește procesat, cacao sau bere.

Alte grupe de alimente, precum legumele procesate, cerealele, laptele și alte produse lactate, alimentele fermentate, murate și condimentate, ar putea conține, de asemenea, nitrozamine, au precizat autoritățile.

Carnea, cel mai periculos aliment care conține acești conservanți

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a subliniat că „cel mai important grup de alimente” pentru expunerea la nitrozamine sunt cele de carne unde nitrații sau nitriții sunt folosiți procesare pentru a ajuta la creșterea termenului de valabilitate al mezelurilor, pentru a oferi gustul ademenitor de acid precum și nuanța proaspătă, roz.

Dr. Dieter Schrenk, președintele grupului EFSA privind contaminanții din lanțul alimentar, a declarat pentru publicația amintită: „Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă din populația UE, nivelul de expunere la nitrozamine din alimente ridică o problemă de sănătate”.

Ce sunt nitriții și nitrații

Nitriții și nitrații sunt utilizați pentru procesarea cărnii și a altor produse perisabile dar și pentru a păstra culoarea roșie sau pentru a da aromă.

Nitrații se găsesc, în mod natural, în legume, cele mai mari concentrații fiind în cele cu frunze precum spanacul și salata verde.

Aceștia pot intra în lanțul alimentar și ca element contaminant de mediu, în apă, datorită utilizării sale în metodele de agricultură intensivă, zootehnie sau evacuarea apelor uzate.

La rândul lor, nitriții din alimente pot contribui la formarea unui grup de compuși cunoscuți sub numele de nitrozamine, dintre care unii sunt cancerigeni.

OMS avertizează

Încă din 2015, Organizația Mondială a Sănătății a avertizat asupra unor creșteri semnificative ale riscului de cancer intestinal din consumul de produse pe bază de carne procesată, unde se adaugă în mod tradițional nitriți pe măsură ce sunt tratate.

EFSA recomandă o dietă echilibrată cu o mare varietate de alimente pentru a reduce consumul potențial de nitrozamine.

OMS va împărtăși în mod oficial concluziile Comisiei Europene, alături de care va discuta cu statele membre asupra unor potențiale măsuri de „gestionare a riscurilor” ce ar putea include, teoretic, introducerea de  avertismente pe ambalajele produselor care conțin una sau mai multe dintre cele 10 nitrozamine periculoase.

Alte inițiative potențiale de sănătate publică, care au fost promovate de experți înainte, includ o taxă specifică pe carnea procesată pentru a descuraja cumpărătorii să o cumpere.

Odată digerate, nitrozaminele sunt descompuse de ficat iar de aici, acestea pot deteriora inclusiv ADN-ul, ducând la mutații care pot provoca dezvoltarea cancerului.

Este „cel mai critic efect asupra sănătății”, pe baza studiilor efectuate la rozătoare, potrivit doctorului Schrenk.

Risc crescut de cancer la intestin, de sân sau prostată

Utilizarea lor în prepararea alimentelor a făcut obiectul unei investigații din ce în ce mai mari de când Organizația Mondială a Sănătății a etichetat carnea procesată ca cancerigenă în 2015.

Unele națiuni din blocul comunitar au promis deja acțiuni: specialiștii francezi din domeniul sănătății au dat o lovitură industrie a cărnii, anul trecut, după ce s-au angajat să reducă utilizarea nitraților și nitriților la doar cantitățile „strict necesare” iar în Marea Britanie prezența acestora a fost depistată în 90% din produsele comercializate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.