APAH-RO: Bolnavii cu hepatită C, în pericol să nu-și poată primi tramentul

Pacienții diagnosticați cu hepatita C riscă să nu poată face tratament după ce programul fără interferon s-a încheiat la 31 august, iar până acum autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cost-volum. Avertismentul vine din partea Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) care a făcut apel, în numeroase rânduri, la grăbirea formalităților pentru reluarea cât mai rapidă a programului fără interferon pentru pacienții diagnosticați cu hepatita C.

La ora actuală, autoritățile se află în perioada de soluționare a contestațiilor primite din partea companiilor și abia apoi se va da startul oficial al negocierilor, susțin reprezentanții APAH-RO. De altfel, aceștia speră ca situația să fie remediată în ce mult 30 de zile.

”Din păcate, am anticipat această perioadă de pauză, dar sperăm ca lucrurile să fie rezolvate în termene mai scurte decât cele oficiale pentru a grăbi reluarea tratamentului. Să nu uităm de categoriile speciale de pacienți (precum cei care necesită anumite proceduri medicale și au fost depistați în această perioadă) care așteaptă și pentru care timpul este o variabilă esențială în procesul de tratament.”, a declarat Marinela Debu, președinte APAH-RO.

“APAH-RO face precizarea că toți pacienții care au intrat în program până la 31 august își vor urma tratamentul fără impedimente, problema apare pentru persoanele nou diagnosticate, după această dată, care vor trebui să aștepte încheierea noului contract cost-volum-rezultat. Totodată, dosarul de analize al celor diagnosticați dar care nu au reușit să intre în terapie până la sfârșitul lui august, este valabil pe o perioadă de șase luni. Asociația îi sfătuiește pe toți aceștia ca, până la reluarea programului, să țină legătura cu medicul specialist și să-se pregătească cu tot ceea ce este necesar.”, se arată în comunicatul asociației.

Autoritățile competenete (Ministerul Sănătății și CNAS) au anunțat, încă de acum câteva luni, că noul contract va include tratament şi pentru pacienţii care au gradul de fibroză F0 și pentru copiii şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 12 ani şi până în 18 ani. Numărul pacienților care va intra în terapie va ajunge la 17.690 de persoane, conform datelor transmise de CNAS.

Asociația se mai arată îngrijorată că, după patru ani de la începutul acestui program, nu s-au găsit soluții pentru evitarea acestor întreruperi ale contractelor.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.