APAH-RO cere CNAS să anunțe când va fi reluat programul interferon free pentru pacienții cu hepatita C

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să dea dovadă de transparență și responsabilitate și să precizeze data la care va fi reluat programul cu interferon free pentru pacienții cu hepatita C.

Reprezentanții asociației spun că deși au trecut cinci luni de când s-a finalizat ultimul contract, iar CNAS a anunțat că ca relua programul de la începutul acestui an, pacienții nu au încă informații referitoare la data când vor putea relua tratamentul.

”APAH-RO a primit zeci de întrebări cu privire la reluarea programului cu interferon free din partea pacienților diagnosticați cu hepatita C după 1 septembrie 2019 și, în special, în luna ianuarie. Cel mai mare discomfort pentru orice bolnav este de ordin psihic. Incertitudinea privind accesul la tratament reprezintă un stres suplimentar cu efecte asupra evoluției bolii.

Mai mult, unii pacienți sunt îngrijorați că o parte din analizele necesare va trebui refăcută în curând. Acest lucru are impact financiar asupra bugetului statului român și asupra pacientului. Trebuie precizat că printre cei care așteaptă se află și bolnavi cu alte afecțiuni, de tratarea acestora depinzând finalizarea tratamentului pentru hepatita C,” a subliniat Marinela Debu, președinte APAH-RO într-un comunicat de presă.

De altfel, reprezentantații asociației amintesc că președintele CNAS, Adela Cojan, declara în decembrie 2019: „Am ţinut foarte mult ca accesul pacienţilor cu hepatita C la tratamentele fără interferon să fie reluat chiar din acest an. Hepatita C este o problemă de sănătate publică, pe care trebuie să o tratăm cu maxim interes, în concordanţă cu recomandările OMS privind eradicarea acestei afecţiuni până în anul 2030”.

APAH-RO a făcut apel, pe toate canalele de comunicare, către CNAS și Ministerul Sănătății, dar și către cancelaria primului-ministru, să dea dovadă de responsabilitate și compasiune față de situația persoanelor diagnosticate cu hepatita C.

”Viața și sănătatea fiecărui bolnav contează! Autoritățile nu se mai pot ascunde după justificări de ordin legislativ în condițiile în care, în câteva zile, intrăm în cea de-a șasea lună de pauză dintre programe. Din păcate, lucrurile bune care s-au realizat în România în ultimii ani, dar și îmbunătățirea noului program, sunt umbrite de aceste întârzieri. De exemplu, creșterea numărului de pacienți care vor fi tratați își reduce impactul în condițiile în care există aproape jumătate de an de pauză,” a afirmat Marinela Debu.

APAH-RO atrage atenția și asupra faptului că autoritățile responsabile încă nu au găsit soluții pentru pacienții neasigurați ceea ce face imposibil de atins obiectivul OMS de eliminare a hepatitei, boală infecțioasă, până în 2030.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.