Apel pentru screeningul taților pentru depresie post-partum

Screeningul taților pentru depresie post-partum este la fel de important ca screeeningul mamelor, iar ghidurile actuale nu merg suficient de departe în ceea ce privește eforturile medicilor de a identifica noii tați care ar putea suferi, afirmă cercetătorii americani citați de Reuters.

Un material publicat în revista Pediatrics subliniază că ghidurile recente ale American Academy of Pediatrics (AAP) și U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) recomandă ca pediatrii să profite de vizitele la domiciliul nou-născuților pentru a identifica mamele care suferă de depresie post-partum, dar nu menționează și tații.

În aceste condiții, ghidul publicat de cele două organizații riscă ”să nu țină cont de realitățile familiilor americane contemporane”, scriu autorii, citând dovezile tot mai numeroase în ultimele decenii care arată importanța unei bune sănătăți psihice a taților pentru binele copiilor.

”Depresia în rândul noilor tați este o problemă care, adesea, este ignorată”, atrage atenția principalul autor al materialului, Tova Walsh, profesor de asistență socială la Universitatea Wisconsin-Madison.

”Deși mulți tați noi se confruntă cu simptome ale depresiei, puțini știu cum să identifice semnele sau să discute despre dificultățile pe care le întâmpină”, a adăugat expertul.

Simptomele depresiei la tați în primul an după nașterea unui copil sunt considerate depresie paternă post-partum, scriu Walsh și colegii săi. Studii anterioare au estimat că între 2% și 25% dintre tați sunt afectați. Cu toate acestea, nu există criterii de diagnostic specifice taților.

”De multe ori, depresie pare diferită la tați față de mame. Pe lângă simptomele obișnuite de depresie, precum tristețe persistentă, pierderea interesului față de activități care în trecut erau plăcute, probleme legate de mâncat și somn, bărbații își maschează simptomele concentrându-se excesiv pe muncă sau consumând mai mult alcool”, potrivit lui Walsh.

De asemenea, tații care suferă de depresie post-partum sunt mai puțin predispuși ca mamele să ceară ajutor, iar lipsa informațiilor privind depresia paternă înseamnă că le este și mai dificil să înfrunte problema.

În aceste condiții, Walsh și colegii săi îndeamnă pediatrii să discute cu noii părinți despre depresie post-partum și, în cazul depresiei paterne, să se asigure că noul tată primește tratament.. De asemenea, ei pledează pentru instrumente de screening mai bune.

”Sperăm că acest articol ajută la conștientizarea faptului că și tații se confruntă cu depresie. Familia, prietenii, profesioniștii implicați în îngrijirea nou-născutului și tații înșiși au un rol crucial în recunoașterea simptomele și îngrijirea adecvată”, a explicat Walsh.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.