Un proiect ambițios, care și-a propus să faciliteze accesul pacienților oncologici din întreaga lume la studii clinice și tratamente inovatoare, s-a lansat la 6 septembrie simultan în Statele Unite și în China. Driver este o aplicație disponibilă pe telefonul mobil, care analizează la cerere dosarele medicale ale pacienților oncologici și apoi îi informează cu privire la opțiunile terapeutice experimentale și studiile clinice disponibile oriunde în lume, arată StatNews.
Pacienți și centre
Proiectul își propune să adreseze una din cele mai frustrante probleme ale cercetării oncologice. Pe de o parte, un număr mare de pacienți din întreaga lume, care suferă de diferite forme de cancer, încearcă să obțină acces la tratamente experimentale care ar putea să le salveze sau să le prelungească viața. Pe de altă parte, în unele din cele mai mari centre de cercetare oncologică, studii clinice sunt oprite pentru că nu reușesc să înroleze suficienți participanți. Conform datelor statistice prezentate cu ocazia lansării start-up-ului, mai puțin de 15% din pacienții oncologici adulți care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a fi înscriși în studii clinice se înrolează în prezent. Motivele includ în principal lipsa de informare a acestora cu privire la opțiunile existente.
36 de centre la început
Platforma tehnologică include o aplicație distinctă pentru medici și una pentru pacienți. La momentul lansării, 36 de centre oncologice din Statele Unite, China și Singapore erau înscrise pe această platformă, inclusiv centre de referință precum Mayo, Stanford și Cleveland Clinic. National Cancer Institute din SUA și Centrul Național Chinez de Cancer sunt membrii fondatori ai rețelei globale de centre oncologice din Driver. De asemenea, în boardul director al companiei se află medici oncologi, radiologi și cercetători de referință. Merită menționată prezența în bordul director a lui Jennifer Doudna, unul din biochimiștii creditați cu dezvoltarea tehnologiei CRISPR de editare genomică.
Trei mii de dolari
Pentru un pacient oncologic în căutare de opțiuni salvatoare de tratament, accesul la baza de date Driver, inclusiv analiza dosarului medical și a mostrelor biologice, va costa inițial trei mii de dolari, apoi 20 de dolari pe lună. Costul asigură analiza computerizată a dosarului medical și a biopsiei, iar opțiunile de tratament propuse sunt validate în colaborare cu National Cancer Institute și includ atât tratamente aprobate, cât și tratamente experimentale, aflate în faza testărilor clinice.
Pentru a-și îndeplini însă obiectivul propus, de a facilita accesul pacienților oncologici din toată lumea la tratamente inovatoare, mai multe centre de cercetare oncologică – din Europa, Africa, America de Sud și Australia – vor trebui să intre în acest program.