O aplicație mobilă destinată tratamentului depresiei în paralel cu terapia clasică este unul din cele cinci proiecte care candidează anul acesta pentru prestigiosul European Health Award.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele și din întreaga lume suferă de depresie, estimând că în câțiva ani aceasta va fi a doua cauză de dizabilitate la nivel global, imediat după bolile cardiovasculare. Depresia are un impact major asupra calității vieții și este o sursă importantă de costuri pentru sistemele sociale și de sănătate.
MoodBuster
MoodBuster este o platformă online și mobilă destinată îmbunătățirii tratamentului depresiei, care a fost proiectată să funcționeze în paralel cu ședințele de terapie. Proiectul care include platforma online a fost inițial finanțat din fonduri ale Comisiei Europene (prin proiectul ICT4Depression) și îmbină componenta terapeutică cu cea de cercetare.
E-Compared este un proiect interdisciplinar și transfrontalier, la care participă oameni de știință din opt state. Obiectivul principal al acestui proiect-pilot a fost de a evalua eficacitatea și cost-eficiența unui tratament integrat al depresiei – care îmbină ședințele de terapie cu intervenții de evaluare și corectare a stării de dispoziție ce pot fi accesate oricând și oriunde, în funcție de nevoie, prin intermediul unei aplicații mobile – comparativ cu terapia clasică.
Ce măsuri pot fi luate
Pacienții care beneficiază de terapie integrată au acces la o platformă online securizată, care include aplicația mobilă interactivă MoodBuster. Prin intermediul aplicației, pacienții învață ce este depresia, care sunt semnele ei și ce măsuri pot lua pentru a modifica în bine starea lor de spirit.
Platforma oferă exerciții interactive, videoclipuri și sarcini zilnice de îndeplinit, ajutând pacienții cu depresie să integreze strategiile de coping învățate în cadrul ședințelor de terapie în viața de zi cu zi. În paralel, aplicația online ajută pacienții cu depresie să contorizeze și să urmărească evoluția în timp a stării lor de spirit.
Prof. dr. Matthias Berkin, prim cercetător în cadrul acestui proiect, a explicat că această monitorizare ajută terapeuții să identifice anumite tipare de comportament.
Premiul european pentru sănătate
European Health Award răsplătește anual inițiativele care își propun să adreseze și să ofere soluții la probleme importante de sănătate publică din spațiul european. În cadrul competiției din acest an, au fost propuse proiecte care oferă pacientului un rol activ în procesul terapeutic pacientului și care se axează atât pe ideea de tratament, cât și pe cea de prevenție. Pentru a fi nominalizate la premiu, proiectele trebuie să îndeplinească câteva criterii: să implice mai multe țări din Europa, să ofere soluții inovatoare și sustenabile pentru probleme importante și actuale de sănătate publică și inițiativa să poată fi aplicată și în alte regiuni sau zone geografice.
Proiectul câștigător va fi ales de un juriu din experții, iar premiul va fi decernat în cadrul celei de-a 21a ediții a Forumului European pentru Sănătate, care se va desfășura între 3 și 5 octombrie la Gastein, în Austria. Evenimentul se desfășoară în cadrul Președinției Austriei la Consiliul European.