APMGR cere calcul diferențiat pentru taxa clawback, pentru menținerea pe piață a medicamentelor ieftine

Afacerile Antibiotice Iași au crescut cu 8,2% în 2019

Producătorii de medicamente generice cer guvernului să introducă metoda de calcul diferențiat al taxei clawback în funcție de prețul de referință generic. În urma întâlnirii avute ieri cu reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Finanțelor Publice, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) atrage atenția, într-un comunicat de presă, că ajustarea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu inflaţia nu este nici pe departe suficientă pentru a preveni dispariţia de pe piaţă a medicamentelor ieftine, majoritatea fabricate în România și care sunt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi.

„APMGR face un apel către conducerile celor două ministere de a promova ȋn cadrul Guvernului, ȋn regim de urgenţă, concomitent cu mărirea bugetului, soluţia introducerii metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback ȋn funcţie de preţul de referinţă generic, o soluţie cu impact aproape nul asupra Bugetului de Stat. Conform simulărilor CNAS, prin introducerea acestei metode, ȋncasările din taxa clawback ar fi fost mai mici cu cel mult 0,11 milioane de lei ȋn perioada 1 ianuarie 2018 – 1 aprilie 2019 (cinci trimestre). Taxa clawback s-ar fi redus ȋnsă pentru medicamentele ieftine la 18,57% ȋn trimestrul 4 al acestui an, faţă de nivelul de 27,53% estimat de CNAS, ȋn caz că modul actual de calcul al taxei rămâne neschimbat. Pentru medicamentele inovative scumpe impactul ar fi fost marginal”, susține APMGR.

Adrian Grecu
Adrian Grecu

„Nu vorbim despre o măsură injustă pentru producătorii de medicamente inovative scumpe, care ar trebui să plătească o taxă marginal mai ridicată, ci de ȋnlăturarea inechităţii existente ȋn prezent, prin care medicamentele ieftine sunt taxate mai mult decât cele scumpe,” a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

Din cauza faptului că taxa clawback nu se calculează la prețul de producător, ci la prețul de vânzare cu amănuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este mult mai mare, susțin reprezentanții producătorilor. Ȋn acest moment, taxa clawback reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, ȋn comparaţie cu aproximativ 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei. Măsura este susținută și de Consiliul Concurenţei, care confirmă că este necesară introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru încurajarea consumului de medicamente generice şi diminuarea cheltuielilor cu medicamentele din bugetul de asigurări de sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.