APMGR cere măsuri pentru diferențierea taxei clawback

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) cere convocarea de urgenţă a grupului de lucru pentru taxa clawback şi luarea unei măsuri imediate pentru introducerea unui calcul diferențiat. Reprezentanții APMGR susțin că aceasta este singura măsură care poate opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă, în condițiile în care taxa reprezintă 35% din prețul de producător al medicamentelor.

Nivelul actual al taxei clawback afectează în principal medicamentele cu preţul sub 25 de lei, folosite de peste opt milioane de pacienţi şi fabricate în majoritatea lor în România.

 

Tendință de dispariție a medicamentelor ieftine

 

„Nivelul taxei clawback pe ultimul trimestru al anului 2018, de 25.05%, dovedeşte că ajustarea bugetului Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu inflaţia nu a fost nici pe departe suficientă”, afirmă președintele APMGR, Adrian Grecu, potrivit unui comunicat de presă.

La finalul anului 2018, unul din trei bolnavi cronic nu găsea medicamentele necesare în farmacie, iar acest lucru s-a agravat la începutul acestui an, arată APMGR. În consecință, pacienții nu mai pot avea o schemă de tratament completă din cauza lipsei medicamentelor ieftine, susțin reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi.

În contextul actual, APMGR estimează o  tendinţă accentuată de dispariţie a medicamentelor ieftine de pe piaţă și consideră că Ministerul Sănătăţii trebuie să-şi ţină promisiunea făcută anul trecut şi să treacă la implementarea imediată a unui calcul diferenţiat al taxei clawback.

 

Taxa clawback și Sistemul național de verificare a medicamentelor

 

Pe lângă taxa clawback, producătorii de medicamente au de acoperit din această lună şi costurile implementării Sistemului naţional de verificare a medicamentelor, care vizează introducerea unor elemente de siguranţă suplimentare pe cutiile de medicamente.

„O taxă clawback care reprezintă cel puţin o treime din preţul de producţie, la care se adaugă costul implementării noului sistem, va face ca şi mai multe medicamente să ajungă cu preţul de vânzare sub costul de produţie, ceea ce va genera în mod imediat retragerea din producţie sau sistarea importului”, precizează Adrian Grecu.

APMGR precizează că a propus autorităţilor o soluţie de calcul diferenţiat al taxei clawback în funcţie de preţ, soluţie validată de simulările CNAS şi acceptată de Consiliul Concurenţei. Taxa clawback se aplică unitar atât producătorilor de medicamente generice, cât şi producătorilor de medicamente inovative.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.