APMGR, PRIMER: Actuala metodă de calcul a taxei clawback scoate de pe piață medicamentele ieftine și producătorii locali

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice (APMGR) și Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) acuză autoritățile că ignoră soluția calculului diferențiat al taxei clawback în ciuda dispariției a mii de medicamente ieftine și în ciuda studiilor de impact care susțin validitatea acestei măsuri.

 

Taxa clawback diferențiată este o soluție viabilă

 

Calculul diferențiat al taxei clawback a fost validat prin studii de impact realizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și considerat o soluție viabilă, care ar reduce taxa clawback pentru medicamentele ieftine la 18,57% ȋn trimestrul al patrulea al acestui an, față de nivelul de 27,53% estimat de către CNAS ȋn situația în care modul actual de calcul al taxei rămâne neschimbat. Pentru medicamentele scumpe, impactul este de doar 1%, iar impactul asupra colectării fondurilor la bugetul de stat ar fi neglijabil, de aproximativ 7.000 de lei pe lună, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de APMGR și PRIMER.

„În aceste zile, producătorii își fac planurile pentru anul 2019. Lipsa unei soluții imediate referitoare la introducerea calculului diferențiat al taxei înseamnă nu numai că autoritățile nu sunt interesate de soarta a milioane de pacienți, dar și că asistă fără reacție la ceea ce credem că este un plan elaborat de distrugere a industriei românești de medicamente”, a declarat Dragoș Damian, directorul executiv al PRIMER.

 

Aritmetica pierderii

 

Povara taxei clawback face ca prețul de vânzare al medicamentelor ieftine să fie mai mic decât costul de producție. Din acest motiv, mii de medicamente sunt retrase din fabricație sau de la comercializare, atrag atenția reprezentanții ARPIM și PRIMER.

„Consecințele vor fi majore, iar responsabilitatea este a Ministerului Sănătății și a Ministerului de Finanțe, care ignoră o soluție viabilă, cu costuri zero pentru bugetul de stat, dar cu efecte benefice pentru pacienți și pentru industria producătoare de medicamente generice”, a declarat Adrian Grecu, președintele APMGR.

La un nivel al taxei clawback de 29%, medicamente foarte folosite în Romania pentru boli cardiovasculare sau hipertensiune arteriala, precum Metropolol (care trateaza 940.000 pacienti pe luna), Indapamidă (867.000 pacienti pe luna) sau Enalapril (490.000 pacienti pe luna) vor ajunge să fie produse în pierdere, nivelul acesteia variind intre 10% si 60% din prețul de vânzare, atrage atenția Dragoș Damian. „Nu cerem ca medicamentele generice să fie favorizate, cerem să se aplice un calcul echitabil, în primul rând în interesul pacienților, care să găsească oricând medicamentele de care au nevoie. În acest moment, medicamentele cu preț redus sunt penalizate în România,” a concluzionat Adrian Grecu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.