Piața românească serviciilor medicale care oferă o a doua opinie pacienților interesați s-a diversificat ieri prin lansarea unei noi platforme digitale.
Doxtar este rezultatul colaborării dintre Graffiti PR, Active Power Solutions și Life is hard Florești și promite pacienților obținerea unei a doua opinii medicale în 48 de ore, de la specialiști din țară și din străinătate.
Zece specialități, în primă fază
Platforma este disponibilă atât prin browser, cât și prin aplicații pentru dispozitive mobile ce rulează sisteme de operare Android sau iOS.
În prima fază, prin intermediul noii platforme, pacienții au acces la servicii din specialitățile: diabet zaharat, nutriție și boli metabolice; oncologie medicală; neurologie (și epileptologie); ORL; psihiatrie; psihiatrie pediatrică; medicina muncii; obstetrică-ginecologie; reumatologie; medicină internă. Pentru a primi răspunsul specialistului, utilizatorii trebuie să încarce dovezile diagnosticului în aplicație sau pe site.
Pentru început, în aplicație sunt înscriși 19 specialiști.
Responsabilitatea revine medicilor
Accesul la platformă este gratuit, dar pacienții plătesc pentru serviciile pe care le solicită, în funcție de onorariul stabilit de fiecare medic.
Doxtar nu preia și nu își asumă vreun risc legat de declarațiile privind specialitățile și experiența medicală a medicului și/sau legat de activitățile profesionale desfășurate de către medic. Întreaga responsabilitate pentru serviciul prestat revine medicului, conform termenilor și condițiilor de utilizare a platformei.
Securitatea datelor
Noua platformă promite securitatea datelor, prin alinierea la cerințele GDPR și utilizarea tehnologiei de criptare și securizare a datelor la nivelul celor folosite de instituțiile bancare.
Sperăm, totuși, că micile erori din aplicație (precum cea subliniată de noi în imaginea alăturată) să fie doar excepții.
Nu este corect față de pacient și nici față de medicul platformei.
Spre deosebire de alte profesii, cea de medic implică examenul clinic, adică fizic pacientul este în fata mea- medic, ii vorbesc, îl ascult, îl ating.
O altfel de modalitate de a ” comunica” cu pacientul, cum propune platforma este posibila dacă urmăresc pacientul în evoluția bolii sale și implică un consult anterior.
Consider că platforma este un mod Incorect, ilegal și nedeontologic de a exploata financiar beneficiarul -pacient.