Aproape 1.500 de decese în Franța în urma valurilor de căldură din 2019

Temperaturile record din această vară au provocat moartea a 1.435 de oameni în Franța, a anunțat ministrul Sănătății de la Paris. În ultimele luni, Hexagonul a fost afectat de două valuri de căldură care au însumat, în total, 18 zile, și au adus chiar și un maxim istoric al țării, 46 de grade Celsius. Pe lângă decese, căldura excesivă a afectat negativ sănătatea a aproape 20 de milioane de oameni, a precizat ministrul Agnes Buzyn la postul de radio public France Inter.

 

Valurile de căldură, pe cale să devină o normalitate

  

Anul acesta, Franța avut parte de temperaturi record, iar meteorologii au anunțat pe 28 iunie că termometrele au înregistrat 46 de grade, un maxim istoric în Hexagon. În total, au fost 18 zile de căldură extremă, ceea ce a provocat un număr foarte mare de victime, a anunțat ministrul Sănătății. Astfel, 567 de francezi au decedat în timpul primului val de căldură, între 24 iunie și 7 iulie, iar alte 868 de persoane și-au pierdut viețile în perioada 21 – 27 iulie. Potrivit bilanțului, doar jumătate dintre persoanele decedate aveau vârsta de peste 75 de ani. Agnes Buzyn a adăugat că societatea franceză trebuie să se adapteze la schimbările climatice pentru că valurile de căldură se vor repeta și vor fi tot mai intense în anii următori.

Numărul deceselor din 2019 este mic în comparație cu cele din 2003, anul cel mai negru din acest punct de vedere, atunci când căldura a ucis 15.000 de oameni. „Valul de căldură din 2003 a durat 20 de zile. Acum am avut 18 zile de caniculă în două episode, dar care au fost foarte intense și care au afectat o mare parte a teritoriului țării, în special în timpul celui de-al doilea val, când au fost înregistrate temperaturi foarte ridicate. Datorită măsurilor de prevenție și a mesajelor către populație, am redus rata mortalității de zece ori față de anul 2003”, a precizat oficialul francez.

La nivel global, experții susțin că valurile de căldură ar putea deveni o normalitate în viitor, iar oamenii de știință susțin că acestea sunt cauzate în special de schimbările climatice. Iar un studiu realizat de Institutul pentru Climă din Barcelona arată că numărul de decese în urma valurilor de caldură va crește până în 2040 și îl va depăși pe cel al deceselor cauzate de frig.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.