Aproape 53.000 de cazuri de infecții respiratorii acute și patru decese cauzate de gripă în prima săptămână din 2019

În prima săptămână a anului 2019, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare – IACRS – și pneumonii) a fost de 52.991, arată cel mai nou raport, dat publicității la 10 ianuarie, de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Numărul de cazuri a fost cu 9,1% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent, când au fost raportate 48.546 de cazuri. De asemenea, numărul de cazuri a fost cu 32,5% mai mare comparativ cu cel de săptămâna anterioară, când au fost raportate 39.978 de cazuri de infecții respiratorii acute. Această creștere semnificativă a numărului de cazuri raportate de la o săptămână la alta este explicată de specialiștii de la CNSCBT în parte prin subraportarea datelor din săptămâna anterioară ca urmare a zilelor nelucrătoare datorate sărbătorilor legale.

Raportul CNSCBT precizează că activitatea gripală a evoluat cu intensitate scăzută în această perioadă, înregistrându-se focare locale în municipiul București și în județul Brașov și cazuri sporadice în alte judete. Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă, însă autoritățile precizează că aceasta s-a încadrat în intervalul așteptat.

În prima săptămână a anului 2019 au fost confirmate patru noi decese cauzate de virusul gripal. De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate cinci decese confirmate cu virus gripal, din care trei cu virus A. De la începutul sezonului au fost confirmate 105 cazuri de gripă: 34 de cazuri gripă cu virus AH1, 25 de cazuri gripă cu virus AH3, 45 de cazuri gripă cu virus A nesubtipat și un caz gripă cu virus B.

Până la data de 06.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, mai precizează CNSCBT.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.