Aproximativ 12 miliarde de lei, alocate pentru Planul-cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale în România, pentru perioada 2019-2030

Ministerul Sănătăţii (MS) a lansat Planul-cadru naţional pentru controlul hepatitelor virale în România, pentru perioada 2019-2030. Acesta are scopul de a reduce amploarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică, prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbidităţii şi mortalităţii prin hepatite virale şi complicaţii ale acestora şi prin asigurarea accesului echitabil la servicii de prevenire, testare, îngrijire şi tratament. Ministerul Sănătății a alocat anul acesta 2,6 miliarde de lei, iar până în 2024, ar urma să fie oferiți aproximativ 12,1 miliarde în total în cadrul acestui proiect.

Potrivit ministrului Sănătății, 94% din fonduri provin din bugetul de stat, iar restul de 6% din fonduri europene pe care Guvernul afirmă că le-a accesat deja.

“Scopul planului-cadru național este acela de a minimiza amploarea hepatitelor virale ca problemă de sănătate publică prin reducerea transmiterii virusurilor hepatice, reducerea morbidității și mortalității prin hepatite virale și prin complicații ale acestora, prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire și tratament pentru toți”, a explicat Sorina Pintea.

Astfel, au fost stabilite patru direcţii strategice pentru planificarea şi implementarea intervenţiilor de sănătate publică împotriva hepatitelor virale.

Prima vizează informare şi comunicare, prin dezvoltarea unui sistem strategic şi solid de informare pentru a cunoaşte şi înţelege situaţia epidemiologica hepatitică virală şi a formula intervenţii ţintite. Elaborarea şi implementarea unei strategii de comunicare şi conştientizare, ca element de prevenţie primară.

A doua se referă la intervenţii cu impact: asigurarea accesului universal şi gratuit la servicii de calitate pentru prevenirea transmiterii hepatitelor virale, asigurarea accesului universal sistematic la depistarea infecţiei cu virusuri hepatitice prin implementarea unor măsuri şi campanii sistematice la nivel naţional de depistare, asigurarea accesului universal şi gratuit la tratamentul hepatitelor virale B şi C, dezvoltarea serviciilor complementare tratamentului antiviral pentru pacienţii cu complicaţii şi comorbidităţi.

A treia direcţie vizează furnizarea echitabilă a serviciilor: cele mai eficace metode pentru furnizarea serviciilor către populaţii vulnerabile din zone geografice diverse cu accent pe echitate, pentru maximizarea impactului şi a calităţii, iar a patra – cadrul de furnizare şi bugetare a serviciilor: programe de screening pentru grupurile populaţionale expuse la risc; instruirea furnizorilor de servicii; realizarea de reţele integrate de furnizori de servicii; dezvoltarea şi utilizarea de instrumente de contractare a serviciilor şi produselor medicale.

„România a făcut paşi importanţi în lupta cu hepatita C, asigurând acces la terapii inovatoare care asigură o rată foarte mare de vindecare. Însă, lupta continuă. De aceea, am considerat extrem de importantă realizarea unei strategii naţionale care să cuprindă totalitatea măsurilor pe care trebuie să le avem în vedere, astfel încât să câştigăm această bătălie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii

Implementarea va fi coordonată din punctul de vedere al deciziei strategice de un comitet de coordonare intersectorial (cu o secţiune decizională şi una de consultare publică), iar din punct de vedere tehnic, de un comitet tehnic multidisciplinar format din profesionişti de diferite specialităţi medicale, jurişti şi economişti şi care va avea rol de analiză, evaluare şi planificare.

Planul-cadru naţional va dispune de un mecanism de monitorizare şi evaluare, în baza căruia Comitetul de coordonare va aprecia stadiul implementării şi va putea recomanda Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate măsuri de îmbunătăţire a controlului acestei boli.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.