Arafat anunță că până la 800 de ambulanțe noi vor fi aduse anul acesta

 

Între 600 și 800 de ambulanțe noi urmează să intre în sistem, la Ambulanță și la SMURD, anul acesta, după ce alte 420 au fost livrate la sfârșitul anului trecut, a declarat într-un interviu pentru Ro Health Review șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU, dr. Raed Arafat.

În plus, el a anunțat că, printre altele, aproximativ 500 de mașini de pompieri moderne sunt în curs de achiziție. Acestea urmează să înlocuiască autospecialele de 30-40 de ani vechime pe care încă le au în dotare serviciile de Pompieri.

 

Resursa umană, provocare pentru medicina de urgență

 

Însă, dincolo de echipamente, principala provocare pentru SMURD și pentru medicina de urgență în ansamblu o reprezintă resursa umană.

“Poate cea mai mare provocare este că am rămas singurul sistem care este deschis 24 din 24, 7 zile din 7 populaței. Faptul că sectorul de urgență a rămas singurul deschis și există limitări de acces în restul sectoarelor (…), asta pune o presiune foarte mare pe sistemul de urgență”, a spus șeful DSU. El a oferit ca exemplu cazul altor state care s-au confruntat cu astfel de probleme, precum Marea Britanie, Australia sau Statele Unite și care au suplimentat personalul și au creat mecanisme eficiente pentru preluarea pacienților.

Secretarul de stat a insistat și asupra necesității simplificării procesului de angajare în sistemul medical. “Ca să angajezi un medic sau chiar și un asistent medical pe un post, înseamnă așteptare de câteva luni din momentul deciziei până la momentul realizării”, a explicat el. Iar variantele precum un contract temporar nu sunt o soluție. “Unii da, vin pe contract temporar, dar alții îți spun ‘Dacă eu nu știu că mă mut acolo și o să stau acolo nu am cum să fac naveta și să stau până mă angajați’”, a explicat Raed Arafat.

 

Arafat: “La noi, din păcate, foarte mulți, după ce termină specialitatea nu mai deschid cartea”

 

Pe lângă suplimentarea numărului de angajați, se pune și probema pregătirii continue a personalului. “Nu putem să ne plafonăm, nu putem să lăsăm personalul fără nicio formă de pregătire continuă”, a subliniat el. “La noi, din păcate, foarte mulți, după ce termină specialitatea nu mai deschid cartea. După ce termină specialitatea, mai rar citesc un articol științific. Aceste lucruri trebuie să se schimbe (…) Medicina se schimbă pe zi ce trece”, a adăugat oficialul.

Una dintre problemele asupra căreia Raed Arafat a insistat a fost că mentoratul pentru personalul aflat în pregătire nu trebuie să fie legat de funcția cuiva. “Nu trebuie, pentru a fi îndrumător pentru un rezident, să fii neapărat la UMF și să ai și doctorat (…) Nu trebuie să legăm acest lucruri de apartenența medicului respectiv la o unitate sau nu”, consideră el.

Raed Arafat a anunțat și că este în curs o monitorizare, la nivel național, pe activitatea Unităților de Primiri Urgență. “Există diferențe între unități la nivel de practică medicală. Vedem ce manevre se fac, vedem ce proceduri se fac, le comparăm cu numărul pacienților și vedem că în unele locuri trebuie să mergem să vedem ce se întâmplă, de fapt, acolo, în alte locuri clar că se practică medicină de urgență cum trebuie să fie practicată”, a afirmat el.

Secretarul de stat mai atrage atenția și că este foarte important ca, în cazul în care un pacient care cheamă serviciul de urgență nu are o problemă acută și poate fi redirecționat, să nu se lovească “de un zid și să nu poată să acceseze serviciul respectiv”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.