Arafat, despre unele categorii profesionale: Trebuie fie vaccinare anti-COVID obligatorie, fie testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână

Șeful Departametului pentru Situații de Urgență (DSU), dr. Raed Arafat, este de părere că, pentru unele categorii profesionale (medici, profesori, militari), este necesară vaccinarea anti-COVID-19 sau testarea obligatorie.

În cazul testării obligatorii, care ar trebui realizată cel puțin o dată pe săptămână, statul nu va asigura finanțarea acestora atât timp cât asigură gratuit vaccinul.

”Cert este că trebuie sau vaccinare obligatorie și în cel mai rău caz testarea obligatorie cel puțin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. Adică, ești vaccinat, sau dacă nu ești vaccinat ești testat o dată pe săptămână. Acest lucru e minim. Sunt țări în Europa care au mers pe vaccinare obligatorie, și sunt țări din Europa care au zis – OK, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână și nu pe finanțarea statului. Astea sunt concluziile în mai multe state, și cred că este normal. Statul îți oferă vaccinul gratuit, ai acces la el deja de câteva luni, poți să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu o faci, atunci te testezi. Te testezi obligatoriu o dată pe săptămână pentru două motive – unu, pentru că ești din păcate un risc pentru alții, și doi, dacă te îmbolnăvești, măcar să te izolezi de persoanele celelalte.”, a declarat Arafat miercuri seară la un post de televiziune.

În ceea ce privește orizontul de timp în care ar trebui implementate astfel de măsuri, șeful DSU spune că acest lucru ar trebui să se întâmple în cel mai scurt timp.

”Măsurile astea vor trebui să vină foarte repede, ca să putem să ne protejăm și să protejăm pe ceilalți, adică cel puțin dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci măcar să te testezi și să știm că nu ești un risc pentru ceilalți și nu poți să vii să transmiți. Chiar dacă o să aud pe unii care spun „dar și vaccinații transmit”. Da, dar mult mai puțin decât cei care sunt totuși nevaccinați și care reprezintă un risc pentru ei, chiar mai mult decât cei vaccinați”, a mai declarat șeful DSU.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.