Arafat: Vaccinarea anti-COVID este soluţia pentru a evita un val patru grav al pandemiei

Vaccinarea anti-COVID-19 reprezintă soluţia pentru evitarea unui val patru al pandemiei, a declarat, joi, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a adăugat că, în prezent, varianta Delta a SARS-CoV-2 este „în creştere” aproape în toată lumea.

„La noi, din fericire, încă suntem într-o situaţie controlată şi într-o situaţie foarte bună la acest moment. Prin mobilitate, ieşirea din ţară şi mersul în alte ţări unde varianta Delta este prezentă, este posibil să fie din ce în ce mai mult creştere pe linia variantei Delta. Măsurile care se iau sunt condiţionate de incidenţe. (…) Rămânem pe recomandarea că vaccinarea rămâne singura soluţie pentru cel puţin a evita un impact grav al infectării şi acest lucru se vede în alte ţări, unde, într-adevăr, chiar dacă a crescut numărul cazurilor acolo semnificativ, totuşi impactul pe secţiile de terapie intensivă nu este la fel ca şi înaintea vaccinării. Cei vaccinaţi care fac variante noi sunt mult mai puţini decât cei care nu sunt vaccinaţi, cel puţin astea sunt date pe care le-am văzut recent în Marea Britanie. Deci, rămâne recomandarea că vaccinarea este soluţia pentru a evita un val patru grav şi, normal, nimeni nu poate să garanteze care va fi mersul lucrurilor în următoarea perioadă. Este posibil să fie o creştere, este posibil să fie o creştere controlabilă, cum a fost până acum, asta totul depinde şi de noi şi de respectarea regulilor minime de sănătate”, a afirmat Arafat, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit șefului DSU, nimeni nu poate spune în acest moment dacă un al patrulea val al pandemiei de COVID-19 poate fi evitat.

„Nu pot să spun acest lucru, pentru că nimeni nu poate să vă spună că putem evita cu totul, adică să nu apară nimic, mai ales că România nu trăieşte într-o bulă de sticlă. Deci, suntem cu restul ţărilor, călătorim, ne mişcăm, este mobilitate şi spre România şi dinspre România în alte părţi şi mai ales în perioada de concedii. Deci, să avem că vom evita sută la sută şi vom rămâne în situaţia actuală, care este acum şi care este foarte favorabilă, nu cred că cineva poate garanta acest lucru. Însă să putem să avem o situaţie controlabilă mai departe, prin creşterea numărului celor care au imunitate şi care sunt vaccinaţi. Asta da, este posibil”, a susţinut şeful DSU.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.