Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) avertizează asupra dispariției de pe piață a sute de medicamente inovatoare, fapt care afectează tot mai mult pacienții.
202 medicamente fără alternativă terapeutică
ARPIM atrage atenția că, în perioada ianuarie 2015 – ianuarie 2019, au fost retrase de pe piață 376 de medicamente inovatoare, din care 202 sunt fără alternativă terapeutică. De altfel, asociația atenționează că criza va continua, 26 de medicamente fiind notificate deja pentru discontinuitate în primele două săptămâni ale lunii ianuarie.
ARPIM afirmă că așteaptă ca autoritățile să acorde atenție soluțiilor propuse pentru eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale. Totodată, ARPIM susține măsurile luate pentru identificarea unei noi abordări a taxei clawback prin implicarea în grupul de lucru interministerial înființat anul trecut cu acest scop. De asemenea, asociația consideră un pas important actualizarea bugetului anual alocat medicamentelor cu rata inflației.
Accesul pacienților la medicamente, o prioritate
„Numărul din ce în ce mai mare de medicamente care dispar de pe piață reprezintă o dovadă a faptului că soluționarea celor două cauze majore care duc la dispariția lor de pe piață trebuie să devină o prioritate pentru toți cei implicați. Politica celui mai mic preț european și taxa clawback care înregistrează creșteri trimestriale au consecințe majore asupra pacienților. Riscul pentru sănătatea lor este din ce în mare pentru că pot dispărea în continuare medicamente fără nicio alternativă terapeutică”, arată Liviu Popescu, reprezentant ARPIM, citat într-un comunicat de presă.
Acesta afirmă că, deși Ministerul Sănătății anunță printre prioritățile sale pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene, că este preocupat de accesul pacienților la medicamente, pacienții români sunt din ce în ce mai departe de standardele europene în această privință.