ARPIM cere menținerea celor 71 de medicamente în farmacii

Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) face un apel public către ministrul interimar al Sănătăţii, Sorina Pintea, să promoveze măsurile necesare pentru menținerea în farmacii a celor 71 de medicamente cu risc de dispariție, multe dintre ele fără alternativă terapeutică.

Reprezentanții asociației trag un semnal de alarmă în privința riscului iminent de declanșare a unei noi crize a medicamentelor în România.

“Suntem cu doar câteva zile înainte de declanșarea unei crize majore a medicamentelor în România. Sute de mii de pacienți cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă și reumatism sunt amenințați să rămână fără tratamentul necesar. Cu 71 de medicamente dispărând efectiv de pe lista de prețuri și deci din farmacii, începând cu 2 noiembrie, este nevoie de măsuri efective, asumate imediat”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu.

 

Soluția: Prelungirea valabilității prețului

 

Singura soluție viabilă rămasă pentru rezolvarea acestei crize iminente este prelungirea valabilităţii prețului pentru toate medicamentele din CANAMED (Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România), începând cu data de 1 noiembrie 2019, susțin reprezentanții ARPIM.
“Suntem la curent cu preocuparea Ministrului Sănătății pentru a găsi cele mai bune soluții. Acest apel, însă, vine într-un moment critic. Din cauza timpului scurt rămas, asumarea măsurii de prelungire a valabilităţii preţurilor este esenţială pentru binele pacienților și al familiilor lor”, a mai spus Dan Zaharescu.

71 de medicamente dintre care 18 fără alternativă terapeutică riscă să iasă din farmacii la începutul lunii noiembrie. Este vorba de medicamente utilizate în tratamente pentru diabet, boli cardiovasculare, boli respiratoii sau oncologice.

 

Anunțul ministrului interimar Sorina Pintea

 

Potrivit Ministerului Sănătății, pentru 52 dintre medicamentele care rămân fără preț au fost identificate alternative terapeutice. În cadrul unei declarații de presă, ministrul interimar a spus și ce se va întâmpla cu celelalte 18 medicamente.

„Pentru celelalte 18 medicamente, pentru care nu s-a acceptat prețul și nu s-a confirmat nici existența echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătății a solicitat din partea comisiilor de Cardiologie, Urologie, Diabet, Reumatologie, Radiologie și Boli Infecțioase un punct de vedere privind existența în România a unui alt medicament care poate trata aceeași afecțiune. Pentru 12 molecule (Cardiologie și Radiologie), comisiile de specialitate au identificat că există alternative terapeutice. Urologia avea două molecule – de fapt este vorba despre o moleculă cu două concentrații – pentru care nu există alternativă teraăeutică și se va elibera autorizație de nevoi speciale. Cu precizarea că aceste molecule sunt folosite pentru tratarea litiazei tractului urinar. Comisia de Boli Infecțioase – o moleculă; are alternativă terapeutică, nu este necesară autorizația de nevoi speciale. Reumatologia – o moleculă, pentru care este necesar a se elibera autorizația de nevoi speciale. Iar Diabetul – două molecule fără alternativă terapeutică, care nu sunt esențiale pe circuit deschis; comisia nu recomandă autorizația de nevoi speciale”, a declarat Sorina Pintea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.